Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Administraţia SUA aprobă vânzarea de sisteme Patriot Poloniei

Saturday, 18 November 2017, 11:00 Sursă: REALITATEA.NET

"Departamentul de Stat american a aprobat un posibil acord în valoare de 10,5 miliarde $ privind vânzarea de sisteme de rachete Patriot Poloniei (...). Naţiune de importanţă strategică pe flancul de est al NATO, Polonia a început accelerarea eforturilor de modernizare a forţelor armate de când Rusia a anexat, în anul 2014, Peninsula Crimeea, situată în Ucraina vecină. Statul central-european este una dintre puţinele naţiuni membre NATO care alocă 2% din PIB pentru apărare, iar luna trecută s-a angajat să suplimenteze acest buget la 2,5% până în 2030", comentează cotidianul Financial Times, citat de Mediafax.

Polonia a semnat un "memorandum de intenţie" cu Statele Unite privind contractul achiziţionării sistemelor Patriot cu ocazia vizitei efectuate în iulie la Varşovia de preşedintele american, Donald Trump. Antoni Macierewicz, ministrul polonez al Apărării, explicase că acordul final va fi semnat până la sfârşitul anului 2017.

Proiectul de acord prevede vânzarea de către SUA a patru sisteme radar, a patru unităţi de comandă, a 16 rampe de lansare şi a 208 rachete de tip PAC-3, a transmis Agenţia SUA pentru Cooperare în domeniul Securităţii şi Apărării (DSCA).

Sistemele sunt produse de compania americană Raytheon. Un oficial din cadrul Departamentului de Stat de la Washington a explicat că sistemele Patriot - concepute pentru a intercepta rachete şi avioane fără pilot - vor conferi Poloniei mai multă flexibilitate pentru a efectua operaţiuni militare aeriene şi balistice cu Statele Unite ale Americii şi cu alte ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice care deja au sisteme de acest tip. "Eforturile în curs ale Poloniei în scopul modernizării capabilităţilor militare oferă noi oportunităţi de potenţială cooperare între ţările noastre", a declarat oficialul american.

"Vânzarea trebuie să primească şi aprobarea Congresului SUA, întrucât implică tehnologie avansată. Agenţia SUA pentru Cooperare în domeniul Securităţii şi Apărării a comunicat că prevederile detaliate ale contractului şi clauzele de reciprocitate, solicitate de Polonia, încă «nu au fost stabilite, urmând să fie elaborate în cursul negocierilor dintre cumpărător şi furnizori».

Ministerul polonez al Apărării a semnalat disponibilitatea de a aloca cel mult 10,5 miliarde de dolari pentru sistemele Patriot, precizând că are experienţă în obţinerea unor contracte avantajoase ca preţ. De asemenea, instituţia a reiterat intenţia de a achiziţiona cea mai avansată versiune a sistemului Patriot", observă Financial Times.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL