A venit oaia la Daea, ciobanii protestează la Min. Agriculturii

Wednesday, 10 October 2018, 09:42 Sursă: REALITATEA.NET

Problema reclamată de crescătorii de oi este legată de modalitate de acordare a certificatelor de origine în funcţie de puritatea rasei, ceea ce restricţionează, în mare masură, accesul la subvenţiile europene, de 25 de euro pe cap de oaie, potrivit agroinfo.ro.

Ministerul condus de Petre Daea le-a comunicat oerilor, în scris, că în România sunt 9,6 milioane de oi din care doar 3 milioane sunt înscrise în controlul oficial al performanțelorși în registrele genealogice, ceea ce le permite crescătorilor să acceseze atât subvenţiile interne, cîât şi pe cele europene. Ceilalţi ciobani trebuie să se descurce cu suvenţia de 12 - 14 lei pe cap de oaie, potrivit Realitatea TV. 

„Preţurile sunt bătaie de joc! Vindem, în acest moment, mielul de câmp cu 4 lei/kg în viu, mielul îngrăşat cu 5 lei/kg în viu, iar oaia reformă cu 1,80 de lei/kg. La subvenţii mari nu ajungem toţi", a afirmat Ionică Sterp, un crescător de oi bihorean, care anul trecut a ajuns pnă la Bruxelles, pentru a le prezenta oficialilor europeni problemele şi neregulile oieritului din România..

Oierii ameninţă că nu vor pleca din faţa Ministerului Agriculturii până când nu vor fi primiţi la discuţii şi nu li se promite rezolvarea problemelor.

sursă foto: Realitatea TV 


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri