Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

10 fructe deshidratate & cum le introducem în alimentaţie (P)

Friday, 03 April 2020, 22:30 Sursă: Realitatea.net

Proprietăţile nutritive ale fructelor deshidratate

Datorită proprietăţilor nutritive şi a numărului mic de calorii, fructele deshidratate au avantaje importante pentru sănătate:

 • Fructele deshidratate sunt laxative naturale - Cu un conţinut de şase ori mai mare de fibre decât fructele proaspete (aproximativ 15 grame de fibre la sută de grame), fructele deshidratate şi confiate ajuta tranzitul intestinal, prevenind constipaţia, pentru care se recomanda în special smochinele uscate.
 • Fructele deshidratate sunt energizante - Zaharurile naturale conţinute în fructele deshidratate asigura un aport valoros de calorii, ideale pentru a face faţă oboselii şi a genera o stare generală de bine. Sportivii, copiii şi femeile însărcinate ar trebui să consume zilnic fructe deshidratate. Cu toate că au un aport  mare de calorii, fructele confiate sunt sărace în grăsimi, fiind recomandate chiar şi celor care ţin diete. 
 • Fructele deshidratate sunt hrănitoare - Datorită aportului consistent de minerale şi vitamine, fructele deshidratate şi confiate sunt extrem de hrănitoare. Acestea sunt o sursă importantă de calciu, fier, magneziu, potasiu, vitamina A (betacaroten), vitaminele B1, B2 şi B3. Toate aceste elemente sunt benefice pentru consolidarea oaselor şi a muşchilor, reduc oboseala şi îmbunătăţesc starea generală. Valoarea nutritivă a fructelor deshidratate este de cinci ori mai mare decât a fructelor proaspete, nutrienţii fiind prezenţi în cantităţi foarte concentrate. 
 • Fructele deshidratate sunt benefice pentru inima şi oase - Conţinutul ridicat de potasiu ajuta la eliminarea retenţiei de lichide şi sodiu, ceea ce este benefic pentru muşchi şi pentru sănătatea cardiovasculară. Studiile au dovedit că fructele confiate, în special prunele, sunt ideale pentru sănătatea oaselor, fiind recomandate femeilor aflate în perioada de postmenopauza. Smochinele sunt şi ele recunoscute pentru conţinutul mare de calciu. 
 • Fructele deshidratate au putere antioxidantă - Polifenolii, carotenoizii şi vitaminele A şi E din fructele deshidratate acţionează eficient împotriva îmbătrânirii pielii şi a celulelor din organism.

Cum se deshidratează fructele

Am văzut ca fructele deshidratate sunt benefice pentru sănătate şi, totodată, foarte gustoase. Un alt mare avantaj al acestora este faptul că pot rezista o perioadă mult mai îndelungată decât fructele proaspete, motiv pentru care, deshidratarea este una dintre cele mai recomandate metode de conservare a fructelor. Mai mult, fructele deshidratate sunt uşor de utilizat şi de combinat în diverse reţete. 

Există mai multe moduri în care se pot deshidrata fructele, chiar şi acasă. Se pot deshidratat în cuptorul cu microunde, în cuptorul clasic setat la cea mai scăzută temperatura, la soare sau în deshidrator.

Paşii necesari pentru deshidratarea fructelor:

 • Se spală şi se usucă fructele;
 • În cazul în care coaja nu este comestibilă, se decojesc fructele. Ca regulă generală - dacă fructul se poate consuma cu tot cu coajă, nu se va curăţa de această înainte de deshidratare. Totodată, citricele (lămâile sau portocalele) se pot deshidrata cu tot cu coaja, aceasta fiind foarte aromată.
 • Se feliază fructele în felii de cel mult 1 cm grosime. Fructele mici se lasă întregi, sau se taie în jumătăţi sau rondele. Cu cât bucăţile de fructe sunt mai mici sau mai subţiri, cu atât se vor deshidrata mai repede.
 • Bucăţile de fructe se stropesc cu suc de lămâie. Cel mai simplu ar fi să se utilizeze un pulverizator.
 • Se aşează feliile de fructe într-un singur strat în tavă sau pe raftul de deshidratare, asigurându-vă că marginile nu se suprapun. 
 • Mult mai simplu, însă, ar fi să fie cumpărate gata deshidratate.

Fructele deshidratate îţi pot satisface dorinţa de dulce

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că o dietă cu un aport mare de zahăr adăugat nu este sănătoasă, putând genera diverse afecţiuni. Cu toate acestea, creierul are nevoie de zahăr pentru a funcţiona. Din fericire, fructele deshidratate conţin zaharuri naturale sănătoase care pot satisface cu succes necesităţile organismului, fiind perfecte pentru consum atunci când ne dorim ceva dulce. Fructele deshidratate sau confiate sunt acel dulce sănătos pe care la care putem apela întotdeauna cu încredere, fără să ne temem de riscul afecţiunilor sau a creşterii în greutate. 

Totodată, fructele confiate sunt aromate şi parfumate, fiind ideale pentru a le utiliza că gustări săţioase între mese, fiind iubite atât de cei mici, cât şi de cei mari. Vom vedea în continuare cum se pot adăuga fructele deshidratate în alimentaţie.

Caise deshidratate

Caisele deshidratate sau confiate sunt incredibil de gustoase, fiind o gustare ideală între mese. Totodată, caisele deshidratate se pot utiliza pentru a face ceaiuri, compoturi sau prăjituri. Câteva caise deshidratate, adăugate în smoothie alături de alte fructe (ananas, banane, etc), pot aduce un plus de dulceaţă şi savoare micului dejun.

 • Caisele deshidratate conţin fibre, au puţine calorii şi sunt bogate în elemente nutritive, studiile evidenţiind beneficii importante pentru sănătate:
 • Încurajează dezvoltarea celulelor;
 • Întăresc sistemul imunitar;
 • Ameliorează sănătatea oaselor;
 • Ajută la îmbunătăţirea vederii;
 • Îmbunătăţesc activitatea sistemului reproducător, etc.

Căpşuni deshidratate

Căpşunile deshidratate sunt dulci şi foarte gustoase. Se pot consuma în smoothie-uri alături de alte fructe. Acestea sunt bogate în vitamina C, vitamina A, calciu, fier şi fibre sănătoase, conţinând multe zaharuri. Căpşunile deshidratate au proprietăţi antioxidante şi ajuta organismul la luptă cu radicalii liberi care provoacă deteriorarea oxidativă a celulelor. Studiile reliefează că adăugarea căpşunilor deshidratate în alimentaţie îmbunătăţeşte sănătatea.

Smochine deshidratate

Smochinele sunt populare în întreaga lume, fiind gustoase şi hrănitoare. Se pot adăuga în salate sau în smoothie-uri pentru micul dejun. Studiile au dovedit că acestea sunt benefice pentru sănătate: 

Smochinele deshidratate sunt bogate în fibre, ajutând la ameliorarea constipaţiei;

Contribuie la reducerea colesterolului şi a nivelului de zahăr din sânge;

Sunt o sursă excelentă de calciu, fiind recomandate pentru ameliorarea afecţiunilor sistemului osos:

Conţin antioxidanţi care reduc radicalii liberi;

Sunt bogate în vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitaminele B, potasiu, magneziu, zinc, cupru, mangan şi fier - toate fiind elemente nutriţionale necesare pentru bună activitatea a organismului.

Piersici deshidratate 

Piersicile deshidratate se pot consuma ca atare, sau se pot ţine în apă pentru a se re hidratat şi a ajunge la starea iniţială. Acestea sunt foarte gustoase pentru a fi folosite ca gustări între mese, sau se pot adăuga în numeroase reţete, fiind delicioase în combinaţie cu scorţişoară. Sunt hrănitoare şi vin cu numeroase beneficii pentru sănătate:

 • Îmbunătăţesc digestia;
 • Ameliorează alergiile;
 • Înfrumuseţează pielea, etc. 

Mere deshidratate

Deshidratarea merelor dulci şi zemoase îţi asigură o bună sursă de vitamine pentru orice moment al anului. Pentru o simplă gustare, merele deshidratate se pot consuma cu unt de arahide. Totodată, se pot folosi pentru compoturi, ceaiuri sau diverse plăcinte şi prăjituri, având numeroase beneficii pentru sănătate:

 • Conţin fibre care combat constipaţia;
 • Conţin vitaminele B care sunt benefice pentru activitatea hormonală, creier şi nivel de energie;
 • Sunt bogate în antioxidanţi şi îmbunătăţesc sănătatea celulară;
 • Sunt o sursă echilibrată de minerale - potasiu, sodiu, fier, seleniu, cupru sau mangan;
 • Ajută la menţinerea greutăţii, etc.

Banane deshidratate

Pentru menţinerea nivelului de energie, bananele deshidratate sunt ideale. Pot fi o gustare savuroasă, se pot adăuga în diverse smoothie-uri alături de alte fructe, se pot consuma cu fulgi de ovăz, mărunţite şi presărate peste salate, combinate cu nuci pentru o gustare bogată în proteine, etc. Bananele sunt bogate în fibre, potasiu, carbohidraţi, zahăr, vitamina B6, vitamina C şi au numeroase beneficii pentru sănătate.

Zmeură deshidratată

Zmeură deshidratată se poate consuma în smoothie-uri, alături de alte fructe, sau în reţete variate. Zmeură deshidratată este aromată şi dulce, fiind o sursă bogată de antioxidanţi, fibre şi minerale şi având numeroase beneficii asupra sănătăţii:

Este o sursă de antioxidanţi care protejează celulele de radicalii liberi şi inflamaţii;

Este benefică pentru inima, sistemul vascular şi apăra organismul de afecţiunile degenerative, etc.

Afine deshidratate

Afinele deshidratate sunt un aliment sărac în calorii, cu puţine grăsimi, dar cu un conţinut remarcabil de fibre, fier, fosfor, calciu, potasiu şi vitaminele A, C şi B6. Se pot consuma la micul dejun cu cereale, cu iaurt sau în smoothie-uri, alături de alte fructe. Bogate în antioxidanţi, minerale şi vitamine, afinele deshidratate sunt aromate şi foarte gustoase, fiind un aliment valoros cu numeroase beneficii asupra sănătăţii:

 • Protejează organismul de efectul radicalilor liberi;
 • Promovează sănătatea sistemului cardiovascular şi reduc nivelul colesterolului rău; 
 • Ajută la îmbunătăţirea tensiunii şi a glicemiei;
 • Îmbunătăţesc sănătatea creierului şi activitatea cognitivă, etc.

Cireşe deshidratate

Cireşele deshidratate arata excelent în băuturile răcoroase pentru vara şi sunt minunate pentru smoothie-ul de la micul dejun. Totodată, se pot consuma cu cereale sau cu iaurt. Sunt bogate în vitamina C, antioxidanţi şi cupru şi au numeroase beneficii pentru sănătate:

Reglează glicemia şi colesterolul protejând organismul de afecţiuni grave;

Ajută la producerea naturală a colagenului;

Reduc durerile şi inflamaţiile şi ajuta organismul în lupta cu radicalii liberi, etc.

Merişoare deshidratate

Merişoarele deshidratate sunt prezente în numeroase reţete vegane. Se pot consuma ca atare, sau se pot rehidrata pentru a avea un aspect mai atrăgător. Se pot combina cu cereale, lapte de cocos sau se pot adăuga în smoothie-uri, alături de alte fructe. Studiile au dovedit că merişoarele deshidratate, bogate în elemente nutritive, vitamine şi antioxidanţi, au beneficii importante pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-04-04 11:15:12
Hamilton

Dar măști sanitare sterile se găsesc de cumpărat în farmaciile din Galați s-au oamenii sunt obligați să improvizeze tot felul de măști nesterile adevărate gunoaie la gura si nasul oamenilor?

Alte articole din: ACTUAL