Primarii contestă bugetul pe 2019

 
Primarii n-au căzut la pace cu Guvernul. Edilii resping propunerile lui Teodorovici / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Primarii n-au căzut la pace cu Guvernul. Edilii resping propunerile lui Teodorovici / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bugetul pentru anul 2019 nu este pe placul edililor. Guvernul şi Liviu Dragnea au făcut o ofertă primarilor prin care li se acordă sumele solicitate din buget, dar cu anumite condiţii. O parte din cheltuielile care erau în sarcina Guvernului trec la nivel local. Asociaţia Municipiilor din România îi trimite premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care anunţă că „refuză categoric" oferta. Nu toţi primarii vorbesc pe aceeaşi voce.

Bugetul pentru anul 2019 a stârnit puternice controverse între edili şi Guvern, încă dinainte să fie publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Primarii din Asociația Municipiilor i-au transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care o informează că resping „categoric" propunerile Ministerului de Finanțe privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli care erau în sarcina Guvernului (cheltuieli aferente sistemului de protecție a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizații pentru persoane cu handicap și însoțitori ai acestora, precum și „salarizarea personalului neclerical")


Edili cer Guvernului să îşi asume susţinerea integrală de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități", așa cum s-a angajat in „Programul de guvernare 2018-2020". Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a acuzat că Executivul i-a umilit pe edili și că "Guvernul bagă mâna în buzunarul cetățenilor, pentru a le face plățile la nivel central".

Primăriile nu sunt însă unite în acest conflict pe care îl au cu Guvernul.

Asociația Comunelor din România, condusă de Marian Oprişan, a transmis premierului că apreciază propunerea rezultată în urma consultărilor (...) ca prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, pentru secțiunea de funcționare a bugetelor locale să se asigure 1.200 lei/locuitor la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor". Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?