Parlamentarii suedezi NU au privilegii. Povestea unui model de succes

 
Parlamentarii suedezi NU au privilegii. Povestea unui model de succes
Parlamentarii suedezi NU au privilegii. Povestea unui model de succes

Răsplătiţi cu zeci de mii de lei lunar și cu imunitate sau pensii speciale, parlamentarii români sunt printre aleşii cei mai fericiţi la nivel european. Dacă s-ar trezi peste noapte în Suedia, de exemplu, probabil ar considera că trăiesc un adevărat coşmar. Ţara nordică nu oferă bani suplimentari pentru chirie, asistenţi personali sau maşină cu şofer, iar deputaţii de acolo nu beneficiază nici de imunitate. În schimb, ei trebuie să îşi declare toate cheltuielile, iar informațiile pot fi accesate de orice cetăţean. O poveste de la mijlocul anilor '80 exemplifică cel mai bine cum funcţionează modelul suedez. După moartea premierului ţării, văduva acestuia s-a prezentat la birouri cu o cutie plină cu pixuri marcate cu cuvintele "Proprietatea Trezoreriei". Pentru că acestea nu mai aveau cum să fie folosite de soţul ei, femeia a considerat corect să le restituie. 

Venind spre vremurile actuale, aflăm că sistemul nu s-a schimbat deloc. Corupţia și folosirea incorectă a fondurilor publice sunt extrem de rare, iar privilegiile politicienilor, puţine. 

Miniştrii folosesc şoferul şi secretara instituţiei pe care o reprezintă, nu au personal alocat lor în mod special. Doar premierul suedez are dreptul la o locuinţă de serviciu. Parlamentarii care locuiesc la peste 50 de kilometri pot închiria o proprietate a statului de până în 40 de metri pătraţi şi care costă până la 900 de euro. Ei nu primesc bani pentru secretare sau consilieri şi nici sume suplimentare pentru deplasări. Beneficiază doar de transport public gratuit. 

"Eu îi plătesc pe politicieni. Nu văd niciun motiv ca banii contribuabililor să fie folosiţi pentru a le asigura o viaţă de lux", spune un plătitor de taxe suedez. 

În total, un parlamentar suedez costă contribuabilii doar o sumă de două ori mai mare decât salariul mediu pe economie. În România, sumele totale cheltuite pentru un ales al poporului se ridică la 19 salarii medii pe economie. 

Contribuabilii suedezi pot supraveghea personal activităţile şi cheltuielile aleşilor. Centrul documentelor oficiale ale guvernului pune la dispoziţia oricărui cetăţean mailuri oficiale, declaraţiile de avere şi chiar informaţii despre licitaţiile publice. Detaliile merg până acolo încât se poate găsi chitanţa de la masa de prânz a premierului cu preşedintele Băncii Centrale, document care arată ce au mâncat sau au băut cei doi. 

"Principiul transparenţei este o unealtă pentru controlul puterilor. Modelul suedez nu este perfect, dar este, poate, cel mai deschis din lume", spune un jurnalist suedez. 

Parlamentarii suedezi nu se bucură nici de imunitate. În ianuarie 2017, trei oficiali au fost arestaţi după o investigaţie care a arătat că au folosit bunurile publice în interes propriu. 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?