MAE cere 122 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor din diaspora

 

Ministerul de Externe are nevoie de 122 de milioane de lei pentru a plăti persoanele din birourile secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale. Ramona Manescu invocă cele trei zile alocate votului în diaspora, precum și numărul mare al secțiilor de votare organizate pentru aceste alegeri. Ministrul le-a trimis o scrisoare liderilor partidelor parlamentare în care le cere sprijinul pentru asigurarea numărului necesar de oameni în birourile sectiilor de votare din diaspora.

Ministrul de Externe le scrie liderilor de partide cu privire la organizarea alegerilor în diaspora că „resursa umană disponibilă pe plan local e limitată”

Ministrul de Externe arata ca bugetul estimat pentru desfasurarea procesului de vot in strainatate este de 122 milioane de lei. Ramona Mănescu pune accent pe importanţa prezenţei membrilor birourilor din secţiilor de votare în toate cele trei zile alocate scrutinului din străinătate.

Într-o scrisoare adresată liderilor partidelor politice din România, ministrul Ramona Mănescu face apel la aceste formaţiuni pentru a contribui la organizarea în condiţii optime a procesului de vot în străinătate. Scrisoarea semnată de ministru a fost transmisă preşedinţilor PNL, PSD, Pro România, ALDE, UDMR, PMP şi USR.

"Desi Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat intreg personalul de la misiunile diplomatice si oficiile consulare si reprezentante ale Institutului Cultural Roman, resursa umana disponibila pe plan local este una limitata, motiv pentru care contez pe sprijinul si implicarea dumneavoastra pentru a contribui la organizarea in conditii optime a procesului de vot in strainatate.

In cazul in care vom fi nevoiti sa suplimentam resursele umane disponibile pe plan local, fiecare persoana detasata din tara va suplimenta bugetul alocat organizarii si desfasurarii alegerilor prezidentiale in strainatate cu suma de aproximativ 1.500 de euro (medie) pentru fiecare tur de scrutin. Astfel, bugetul estimat la acest moment pentru desfasurarea procesului de vot in strainatate este de 122 milioane RON, echivalentul a 25 de milioane de euro", scrie Mediafax.

În ședința de luni, Guvernul demis a aprobat suplimentarea bugetului pentru organizarea și desfășurarea alegerilor cu 48 de milioane de lei.

Prin organizarea votului în ziua de vineri, zi lucrătoare, misiunile diplomatice și oficiile consulare au fost nevoite să apeleze la mediul privat pentru spațiile necesare secțiilor de votare, care implică costuri suplimentare semnificative față de variantele luate în calcul în mod tradițional (unități de învățământ, săli și spații ale autorităților locale), a transmis MAE.

Ministrul adaugă că, în prezent, există 714 secţii de vot aprobate în străinătate, dar lista nu este una finală.

„Estimez că numărul total al secţiilor de votare care va fi transmis la Autoritatea Electorală Permanentă la 19 octombrie va depăşi 800, aproape dublu faţă de secţiile organizate pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 şi de aproape trei ori mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014", afirmă Mănescu în solicitarea către liderii partidelor.

Bugetul alocat MAE la începutul anului (prin Legea nr. 50/2019 a bugetului de stat, respectiv a Ordonanței Guvernului nr. 12/2019 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 când prevederile legale stabileau că votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul unei singure zile), era insuficient pentru a asigura funcționarea tuturor secțiilor propuse de misiunile diplomatice.

Autoritatea Electorala Permanenta a aprobat, printr-o hotarare, inca 270 de sectii de votare in strainatate pentru alegerile prezidentiale din luna noiembrie AEP a precizat ca acum sunt 714 sectii aprobate, din cele 838 preconizate a fi infiintate.

Campania pentru alegerile prezidentiale a inceput sambata, 12 octombrie si se incheie pe 9 noiembrie.


Scrutinul are loc pe 10 noiembrie, iar votul pentru al doilea tur a fost programat pentru data de 24 noiembrie. Romanii din strainatate vor vota intre 8 si 10 noiembrie si, la al doilea tur, intre 22 si 24 noiembrie.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
N-ar fi mai bine fără președinti,dac sunt așa de scumpi ?Ne descurcâm si fără ei !
16 Oct 02:47
Pentru mofturile politice ,aruncâm banii pe fereastră cu alegerea presedințior ,care devin astfel mai scumpi ca emigratia.Mai e vreo tara ca a noastră sa caute in coarne emigrația ,ca sa voteze cu dreapta ?Si de ce nu plătesc partidele,ca nu votează pe tata,sa plătesc eu alegerile in doua tururi ,in 4 zile si în 500 de secții de votare.PSD aici nu este tare,ca PNL nu dă bani de la el,ci de la cei multi si sărăciti de multinaționele și neapărati de nimeni.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?