Ion Iliescu, gest şocant la Parchetul General, când a auzit strigându-se "Criminalule!"

 
Ion Iliescu la Parchet
Ion Iliescu la Parchet
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Ion Iliescu la Parchet Ion Iliescu, chemat la Parchetul General pentru extinderea acuzaţiilor în dosarul Revoluţiei

Gest surprinzător al fostului președinte Ion Iliescu. Chemat la Parchetul General, marţi dimineaţă, pentru a i se comunica extinderea acuzațiilor în dosarul Revoluției din decembrie și pentru perioada 22-27 decembrie, Iliescu a reacționat ciudat când cineva din mulțime i-a strigat "criminalule". Cu excepţia gestului către contestatari, Ion Iliescu n-a făcut nicio declaraţie. În schimb, apărătoul său, avocatul Adrian Georgescu, a declarat că fostul preşedinte nu se aştepta să fie pus sub sub acuzare în acest dosar. "Nimeni nu se aşteaptă să fie pus sub acuzare. Nici dumneavoastră nu cred că aţi avea astfel de aşteptări, indiferent în ce situaţie v-aţi afla din perspectiva penală. (...) "La momentul ăla credeţi că cineva se gândea că peste 30 de ani o să răspundă pentru o chestiune care la ora aia i s-a părut onestă şi absolut corectă?", a spus Adrian Georgescu.

Întrebat dacă clientul său a fost de bună credinţă, apărătorul a răspuns:"Sută la sută".

Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru crime contra umanității față de suspectul Ion Iliescu, la data săvârșirii faptelor membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN).

În decembrie anul trecut, Parchetul Militar anunţa că, în urma administrării de probe în dosarul Revoluţiei, concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Procurorul militar Marian Lazăr declara atunci că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.

În plus, procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panică (emis la data de 21 decembrie 1989, în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu), care a contribuit, alături de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piaţa Palatului şi la declanşarea protestelor în Bucureşti.

Totodată, procurorii susţineau că au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu, dar şi ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului prezidenţial.

În plus, până la execuţia celor doi, la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a acestora.

Anchetatorii precizau că au fost clarificate circumstanţele şi împrejurările privind pregătirea judecării în regim de urgenţă a fostului preşedinte şi a soţiei acestuia, judecarea propriu-zisă, motivaţiile reale care au stat la baza acestei acţiuni şi, mai apoi, executarea soţilor Ceauşescu.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
mircea
22 May 15:06
Nu uit nici acum cand a spus ca trebuie in Romania un comunism cu fata mai umana cea ce incearca acum dracnea sa faca si care de fapt ne trage inapoi cu 30 ani!
Răspunde
0 0
Mihalache
22 May 12:49
Ion Iliescu prin intermediul generalilor Militaru si Stanculescu a preluat comanda armatei romane din ziua de 22 Decembrie 1989.
Răspunde
0 0
Cristea Ioana
22 May 12:41
Pe Iliescu îl condamn mai ales pentru mineriadă. El a chemat minerii. Era să iau bătaie zdravănă de la ei, dacă nu fugeam, numai pentru că aveam blugi şi eram îmbrăcată curat. Nu pot să-i uit pe cei bătuţi, pe bătrânii bătuţi, nu pot să uit plasele cu cumpărături şi coşuleţele cu lapte şi sifoane aruncate pe jos... Nu pot uita sângele de pe jos... Nu pot să uit multe... Trebuie să plătească!!!
Răspunde
0 0
nelu
22 May 12:00
Ce facem ne intoarcem la ceusism. Procurorilor astora militari le-au cazut casca pe ochi sau au cazut ei in cap?
Răspunde
0 0
johnneil
22 May 09:49
Un partid care nici nu trebuia sa existe. S-a dovedit peste ani ca a fost ca o ghiulea din plumb legata de picioarele poporului roman.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?