Iohannis a început pregătirea referendumului pe Justiție

 
Iohannis a început pregătirea referendumului pe Justiție
Iohannis a început pregătirea referendumului pe Justiție

Președintele Klaus Iohannis a început să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe Justiție în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai, au declarat, pentru G4Media.ro, surse apropiate Cotroceniului.

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Gauvernul sau Parlamentul să poată interveni.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.


Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale.

”În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”.

Potrivit articolului 90 din Constituţie, "preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional".

Potrivit articolului 11 din Legea 3/2000, problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de preşedintele României, prin decret.

În februarie 2017, Parlamentul şi-a dat avizul pentru organizarea referendumului.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?