Halucinant. PSD compară condamnările corupților cu procesele politice de dinainte de 1989

 

Partidul Social Democrat justifică în fața Comisiei Europene necesitatea unei ordonanțe privind recursul în anulare comparând condamnările date de completurile de 5 de la ÎCCJ cu condamnările politice de dinainte de 1989.Partidul Social Democrat răspunde Comisiei Europene, după avertismentul lansat de la Bruxelles pe tema ordonanței privind recursul în anulare.

Într-o postare pe Facebook, PSD compară condamnările date de completurile de 5 de la ÎCCJ cu procesele politice dinainte de 1989. 

”Apreciem faptul că reprezentanții Comisiei Europene s-au exprimat față de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte. Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european. La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate și au fost abolite de România democratică, tot așa nu putem rămâne indiferenți când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate. În orice stat membru al Uniunii Europene, precum Germania, Olanda, Italia sau Franța, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de complete nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnați ar fi fost imediat exonerați. Aceasta pentru că drepturile omului nu sunt opționale, ci reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene. Să ne amintim Legea 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, care spune că „toate efectele hotărârilor judecătorești de condamnare cu caracter politic (...) sunt înlăturate de drept” (Art. 2). Păstrând proporțiile, principiul este același: dreptul unor cetățeni la un proces corect și legal a fost încălcat, iar în 2009 statul român a dispus o justă reabilitare. Diferența e că atunci nimeni nu a contestat legea la Curtea Constituțională că ar acționa retroactiv, nimeni nu a pârât România la Bruxelles că a fost atacată independența justiției și statul de drept sau că se încalcă principiul separațiilor puterilor în stat și nimeni nu a obiectat că printr-o lege se intervenea asupra unor hotărâri judecătorești rămase definitive. Ce facem azi cu drepturile omului? Mai ținem cont de ele sau le punem între paranteze?”, scrie PSD pe Facebook. 

Comisia Europeană a transmis un nou avertisment României, după ce ministrul Tudorel Toader a anunţat, luni, că a trimis o scrisoare în care "E important ca deciziile judiciare definitive să nu mai poată fi contestate, respectarea acestui principiu este o componentă esenţială a statului de drept", a transmis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, la solicitarea Mediafax.

Pot confirma că am primit un răspuns la scrisoarea trimisă de primvicepreşedintele CE, Frans Timmermans, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape discuţiile din România pe tema unei posibile ordonanţe de urgenţă în cazul apelurilor extraordinare în dosare penale, ca urmare a două decizii luate de instanţa constituţională. Comisia a luat deja notă de prima decizie - decizia completului de cinci (7 noiembrie) - în cel mai recent raport întocmit în cadrul MCV. Starea de certitudine judiciară, inclusiv respectarea deciziilor definitive (“res iudicata”), este o componentă esenţială a statului de drept. După cum a observat Curtea de Justiţie a UE, este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, la solicitarea Mediafax.

Oficialul european a mai afirmat că este ”esenţial pentru România să revină la parcursul de combatere a corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite paşii înapoi,

„De asemenea, ar fi important pentru autorităţile române să aloce timp pentru a se consulta în totalitate cu justiţia şi pentru a analiza cu atenţie consecinţele practice ale deciziei judiciare şi pentru a stabili ce trebuie făcut în continuare”, a mai declarat Wigand pentru Mediafax.

Toader a anunțat Comisia Europeană că dă ordonanța care deschide ușile pușcăriilor

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Nicolas
12 Feb 15:09
acest Stalin al Romaniei....jos Neo-Comunismul
Răspunde
0 0
Ca la americani ... complet de 12 cetateni !!!
12 Feb 15:03
Si pedepse tot ca la americani ! Coruptie, trafic de influenta, furt, marturie mincinoasa, ... toate adunate ... 50 de ani de puscarie cu posibilitatea eliberarii dupa 25 !!!
Răspunde
0 0
30 de ani de Madagascar
12 Feb 10:58
Daca ar fi fost asa atunci ar trebui sa fi primit si pedepsele de dinainte de '89 ! Cite un plumb in capatinile seci si goale !!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?