Fenomenul Brăila: Şmecheria prin care unele şcoli obţin medii foarte mari la Evaluarea Naţională

 

Pentru a avea medii mai mari la Evaluarea Naţională, profesorii din anumite şcoli interzic elevilor cu şanse mici de a promova examenul să se încrie la capacitate. Această practică, prin care unor elevi li se retrânge oportunitatea de dezvoltare, pare din ce în ce mai des întâlnită în România, fiind denumită Fenomenul BrăilaAltfel spus, conducerea şcolii şi profesorii „conving“ elevii cu şanse mici să obţină note bune la Evaluare Naţională să nu participe la examen, asigurând astfel, prin furtul oportunităţilor de dezvoltare a unor elevi, prestigiul instituţiei, al judeţului, al educaţiei.

Cel mai reprezentativ exemplu în acest sens se întâlneşte în cazul şcolilor din judeţul Brăila. Deşi în 2016-2017 nota medie la Evaluarea Naţională a fost a doua cea mai mare din ţară (7,29), după Municipiul Bucureşti (7,35), ponderea elevilor din clasa a 8-a care nu au susţinut evaluarea naţională a fost cea mai crescută din România (36,5%), mai mult cu 3 procente faţă de anul şcolar anterior.

Această situaţie rezultă în urma unei practici la nivel de şcoală ă prin care elevilor consideraţi slabi li se interzice înscrierea la Evaluarea Naţională pentru a nu «trage în jos» media pe şcoală.

În acest context, Human Catalyst, o asociaţia neguvernamentală, a transmis o scrisoare deschisă către Guvern şi către Comisiile pentru învăţământ din Senat şi Camera Deputaţiilor.

"Solicităm adoptarea urgentă a unor măsuri legale prin care să opriți „Fenomenul Brăila” – un grav tip de excluziune practicat în școlile din România", se arată în documentul citat.

Organizațiile semnatare confirmă și semnalează unul dintre aspectele documentate în studiul cu titlul „IRSE: indicele de risc socio-educațional 2015-2017, fundament pentru politici bazate pe date” (analiza preliminară a datelor cantitative), realizat de Asociația Human Catalyst.

Conform acestei cercetări, există dovezi ce arată că nota medie pe școală / județ la evaluarea națională este ridicată artificial de o prezență redusă a elevilor de clasa a 8-a la testări – ca urmare a unei „selecții” impuse la nivel de clasă, management al școlii sau inspectorat școlar.

Cel mai reprezentativ exemplu în acest sens este ilustrat în cazul unităților de învățământ din județul Brăila. Deși aici în 2016-2017 nota medie la evaluarea națională a fost a doua cea mai mare din țară (7,29), după Municipiul București (7,35), ponderea elevilor din clasa a 8-a care nu au susținut evaluarea națională a fost cea mai crescută din România (36,5%), mai mult cu 3 procente față de anul școlar anterior.

Conform mărturiilor existente, această situație rezultă în urma unei practici abuzive la nivel de sistem educațional, prin care elevilor considerați slabi le este interzisă înscrierea la Evaluarea Națională pentru a nu „trage în jos” media pe școală/județ. În practică, am întâlnit astfel de cazuri în toată țara, cu preponderență în comunități sărace, marginalizate și/sau cu procent mare de romi. Important de precizat că „fenomenul Brăila” este practicat și la nivel de liceu, în cazul examenului de Bacalaureat.

"Dat fiind că ne aflăm în perioada premergătoare evaluării naționale la clasa a 8-a și a examenului de Bacalaureat – când aceste practici se intensifică în școli - solicităm adoptarea de urgență a unor măsuri legale prin care să asigurați participarea elevilor absolvenți la examenele menționate conform legii și să descurajați, respectiv sancționați, responsabilii din educație (cadre didactice, directori, inspectori școlari) care împiedică accesul absolvenților la participarea la evaluări și pun presiune pe unii elevi, în mod profund abuziv, pentru a crea o imagine favorabilă falsă a școlii sau a județului și a promova o performanță fabricată prin astfel de mijloace", se mai arată în scrisoarea transmisă autorităţilor.

Cum se manifestă „Fenomenul Brăila”:

• În 2015, un grup de tineri din Călărași pun în scenă ce se întâmplă în școala lor

• În 2016, lideri romi semnalează fenomenul făcând un apel către directorii de școli din județul Argeș

• Anul 2017, presa relatează că există suspiciuni privind fenomenul în Brăila

• În 2017-2018, Asociația HUMAN CATALYST realizează o cercetare, care demonstrează dimensiunea fenomenului la nivel național

Iulian Cristache, președinte FNAPIP, 14.05.2018: „Suntem conștienți de existența „Fenomenului Brăila”, însă momentan nu avem suficiente date despre dimensiunea sa la nivelul țării”.

Responsabil din Ministerul Educație Naționale, mesaj on-line primit pe data de 11.05.2018:

„Bună ziua! Acest aspect privitor la rata scăzută a elevilor participanți la EN, l-am semnalat de mult timp. Ar trebui „trași de urechi” inspectorii din teritoriu care sunt de acord cu asemenea practici „criminale” pentru a primi laudele șefilor. Chiar am propus, prin noua Metodologie de monitorizare a segregării școlare, ca unul din indicatorii introduși să fie acesta: număr de elevi care participă la Evaluarea Națională și BAC, din totalul absolvenților. Bravo! Puteți conta pe sprijinul nostru, al direcției noastre.”

Inspector Școlar, discuție telefonică 10.05.2018: „Aceasta modalitate de a raporta medii mari la evaluările naționale și BAC se practică de mulți ani...dvs nu știați? Consider că de vină este presiunea care se pune pe profesori și inspectori de a obține medii cât mai mari la aceste examene.”

Director de școală, discuție telefonică 07.05.2018: „La noi în școală nu se face așa, am auzit însă prin țară că se apelează la astfel de metode.”

În anul școlar 2016-2017, la nivel național, nu au fost înscriși la evaluarea națională 30.449 elevi de clasa a 8-a, adică (18.7%) din totalul absolvenților de gimnaziu, dintre care 8.318 repetenți, exmatriculați sau cu situația școlară neîncheiată.

În același an școlar sunt înregistrați 63.613 elevi repetenți, exmatriculați sau cu situație neîncheiată, din care 13% de clasa a 8-a. Din datele preliminare ale studiului cantitativ, rezultă la acest moment 22.131 elevi absolvenți de clasa a 8-a, care nu au fost înscriși în evaluarea națională și care nu au fost repetenți, exmatriculați sau cu situația școlară neîncheiată, în anul 2017. De precizat că la evaluarea națională participă și absolvenți de clasa a 8-a din anii trecuți, astfel încât cifra reală a elevilor neparticipanți la Evaluările Naționale este mai mare.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Lara Antonio
29 Oct 18:30
Mă simt la fel ca orice altă femeie cu durere de cap și ce aș fi făcut dacă nu pentru dr. Isikolo, numele meu este doamna Lara Antonio, am 38 de ani și am un fiu. Din nefericire, cu aproape un an în urmă, tatăl său sa despărțit de mine din cauza unei greșeli pe care am făcut-o și chiar îl vreau înapoi. El este cel mai bun lucru care mi sa întâmplat vreodată și vreau ca familia noastră să fie din nou completă, vreau să-mi petrec restul vieții cu el. Așa că am citit online că dr. Isikolo a ajutat o fată în aceeași situație ca și a mea și l-am contactat pentru ajutor. Am crescut cu părinții mei divorțați și nu vreau asta pentru fiul meu și mi-e dor de soțul meu atât de mult și vreau doar ca familia noastră să fie din nou întreagă Vreau iubirea din viața mea înapoi și pot să spun sincer că pentru că este singurul om pe care l-am iubit cu adevărat cu toată inima mea. Deci, caut ajutorul de la isikolosolutionhome@gmail.com si mi-a raspuns si mi-a aratat o vraja de dragoste pe care o folosesc pentru a-mi returna sotul si sunt fericita si recunoscatoare pentru ca ma ajutat si vreau sa aveti tot ocazia pe care o aveam, doctorul Isikolo este singurul prin ajutorul pe care l-am cunoscut vreodată. Mult noroc "poti trimite e-mail pe marele barbat pe isikolosolutionhome@gmail.com sau pe Whatsapp pe +2348133261196 gata sa te ajute cu problema ta oricand, in orice zi.
Răspunde
0 0
emina kerim
04 Jun 12:53
Cred ca sunt cea mai fericita femeie pe pamant chiar acum, sotia mea sa intors cu mine dupa ce ma lasat sa ma casatoresc cu o alta femeie 13 decembrie 2017 pentru ca are mai multi bani am fost atat de trist pentru ca il iubesc atat de mult si am fost atat de confuza am fugit la diverși prieteni care să mă ajute să vorbesc cu soțul meu, dar nu a funcționat cu cât vorbesc mai mult cu el cu cât îi insultă mai mult să iasă din fața lui, nu știu cu adevărat ce să fac, mă gândeam am renuntat la munca mea pentru ca am plâns de zi cu zi, chiar și la locul de muncă.Astfel, într-o zi pe Facebook am dat peste Evelyn vorbind despre Dr. Isikolo cum îl ajuta so facă soțul ei înapoi și am văzut minunat cum Dr. Isikolo ajuta să scape de fibroid. cred profund cum o sa ma ajute sa-mi iau sotul inapoi i-am decis sa-l trimit prin e-mail prin contactul pe care l-au dat el a raspuns imediat ma simt curajos sa-i vad mesajul, ma plangeam el el a cerut pentru sotul meu imagine si eu, și urmați instrucțiunile sale și a aruncat vraja în 3 zile, soțul meu ma sunat și c acasă cu lacrimi că femeia are un alt bărbat am fost atât de fericit cu ajutorul Dr. Isikolo.Pentru a aduce soțul meu înapoi cu mine. Promit să le spun lumii despre vraja sa puternică. "CONTACT prin e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com, puteți să-l sunați sau să-l adăugați pe Whatsapp: +2348133261196
Răspunde
0 0
alenna
14 May 17:21
Eu sunt Alenna Alison Aceasta este mărturia mea cu privire la modul în care fosta mea iubită se întoarce acasă .. Vreau să spun mulțumiri și aprecieri foarte mari președintelui ODUMODU pentru a aduce înapoi pe iubitul meu care ma lăsat de aproape 2 ani, este pe deplin terminat, asa ca intr-o zi ca am fost de navigare cautand pe internet pentru a recomanda spell caster care sa ma ajute sa-mi aduca iubitul meu inapoi, in cele din urma am intalnit o scriere cat de multe marturii vorbesc despre cum ODUMODU ajuta pentru a restabili relatia inapoi, a decis să încerce, așa că i-am contactat pe vrăjitorul numit ODUMODU și mi-a explicat problemele mele și a vrăjit vrăjitoria cu vrăjitorie în 48 de ore, pe care mi-a spus-o iubitul meu și mi-a cerut scuze pentru tot ce mi-a provocat. eu sunt cea mai fericita femeie pe pamant astazi, pentru ca ODUMODU a facut o fapta minunata in viata mea si voi continua sa impartasesc aceasta marturie, ma rog atotputernicului Dumnezeu sa va dau puterea si intelepciunea ajutați mai mulți oameni având o problemă similară cu a mea, contactați-l. drodumodusolutions@gmail.com
Răspunde
0 0
Gheorghita Penteleu
14 May 14:14
Buna ziua !

Si la licee exista acest fenomen. De verificat la liceele tehnologice si la colegiile tehnice cati absolventi de clasa a XII-a au termina studiile si cate se inscriu la bacalaureat. De ce oare?
Răspunde
0 0
Bogdan
14 May 14:51
3 PFF pai ciobani, vacari, manipulanti, samd de unde sa i luam? Obligam pe toti sa vina in lanturi la scoala si le mai umflam si notele sa fie toti doctori si oameni de stiinta, de aia duduie economia in Romania si e atata bunastare. O sa fie toti politicieni asta e sansa celor ce nu continua scoala!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?