Centenarul Marii Uniri este ratat. Guvernul nu știe nici acum ce evenimente va organiza

 
George Ivaşcu
George Ivaşcu

Nici până acum, Ministerul Culturii nu știe exact ce evenimente va organiza cu ocazia Centenarului. Guvernul a decis să prelungească sărbătoarea Marii Uniri încă doi ani, după ce a constatat că nu-i ajunge timpul, ca să facă pregătirile necesare. Până acum, avem doar sigla și site-urile de promovare, care însă nu sunt actualizate.

La jumătatea anului în care România împlinește 100 de ani, sărbătorirea centenarului se cam amână. Mai sunt doar 5 luni până la Ziua Națională, însă Ministerul Culturii încă analizează și aprobă evenimentele, care urmează să primească finanțare pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri.

50 de milioane de lei a alocat Guvernul pentru finanațarea celor 350 de proiecte privind celebrarea centenarului. Și s-a întâmplat abia în ianuarie. Cele mai multe manifestări din program sunt festivaluri, gale, expoziţii şi târguri - dar încă nu e clar şi când vor avea loc.

”Guvernul României a emis o ordonanță de urgență prin care s-a creat cadrul complet pentru buna desfășurare a proiectului și manifestărilor destinate Centenarului Marii Uniri a căror principale prevederi sunt: extinderea perioadei de aniversare până în anul 2020”, a spus GEORGE IVAȘCU, ministrul Culturii .

Poate până atunci autoritățile vor pune la punct și principalul site dedicat acestei aniversări. Pe centenar.gov.ro, ultimele comunicate de presă au fost publicate în luna martie.

”Regăsim o aniversare trasformată într-un soi de cântare a României într-un stil nou. Putem regăsi această solidaritate și în față a altceva în moment de aniversare decât în fața ceaunului cu fasole și ciolan?”, spune MARIUS OPREA, istoric.

Și asta pentru că, spun istoricii, nu reușim să ne setăm prioritățile și să dăm un mesaj în ceea ce privește dezvoltarea țării.

”Ne chinuim de ani de zile cu nenorocita aia de linie de metrou din Drumul Taberei, aia ar trebuie să se cheme linia centenară, după cum în Marea Britanie se cheamă după Jubileul Reginei Elisabeta o astfel de linie de metrou”, explică BOGDAN BUCUR, sociolog, istoric.

”Este incredibil că cei care au făcut România Mare nu au monumente, nu au busturi măcar, în orașele noastre și pe de altă parte, le cerem copiilor să îi respecte. Un erou nu este doar o filă dintr-un manual, un erou este un nume, un persoanj pe care îl vezi la nivelul străzii, treci pe lângă el, atunci înveți despre el”, explică ADRIAN CIOROIANU, ambasador UNESCO.

Suntem la un centenar-lumină de Finlanda, care sărbătorește și ea 100 de ani. Acolo, toate manifestările au ca motto un singur cuvânt - ÎMPREUNĂ. 

Spoturile create prezintă povestea unui popor care are ceea ce în finlandeză se numește “sisu”, un cuvânt intraductibil în română, care înseamnă perseverență, curaj și dezvoltare.

Finlandezii sunt unii dintre cei mai pasionați cititori din lume, așa că, în an Centenar, autoritățile vor inaugura și o bibliotecă gigant, de peste o sută de milioane de euro.

La noi, până și simbolurile sunt plagiate, cum ar fi celebra frunză, devenită brand de țară și pentru care statul a cheltuit aproape un milion de euro.

Acesta conține o înșiruire de idealuri și principii la care autoritățile aspiră, iar la capitolul evenimente, în principal sunt prezentate festivaluri, gale, expoziţii şi târguri, dar încă nu e clar şi când vor avea loc.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Bogdan
05 Aug 20:46
1 milion de pesedisti cu mici si bere in piata victoriei care isi vor lasa ejectiile si dejectiile la poarta Bucurestiului, vor fi suficienti. Doar asta e Romania reala dupa o suta de ani. Tarani, tigani, manelisti, basini si ragaituri fara dinti. Evolutia unei natiuni, doar avem doua mii de ani pe aceste meleaguri, nu?
Răspunde
0 0
Stoicescu
05 Aug 20:10
Mai bine n-ar mai face nici un eveniment și ar restaura niște monumente istorice. Cu politică externă oportunistă și incompetentă dar cu tricolorul pe "tricoaie", vom ajunge șterși din istorie înainte de centenarul următor.
Răspunde
0 0
DODO
05 Aug 19:08
ce-i trageti cu centenarul ? ce sa aratam ? ca ne-am strecurat prin istorie ? ca sintem primi la nenorociri si ultimii la realizari ? ca dupa o suta de ani am ajuns sa fim condusi de politicieni de cea mai joasa clasa ( toti ) ? ca cel mai rau tara s-a rupt in doua si care s-au separat ca apa si uleiul plini de ura unii impotriva celorlalti? ca ne-am luat lumea in cap ca nimeni altii Este cea mai urita perioada in afara de razboi Asa ca nu am nici un chef de serbari Sigur ca nici multi dintre voi
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?