Ce spune comisarul UE pe Justiție despre candidatura lui Kovesi: Trebuie să găsim cel mai bun șef...

 
Vera Jourova, comisarul UE pe Justiție
Vera Jourova, comisarul UE pe Justiție

Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, aflată la București, a declarat vineri că autoritățile române "trebuie să se întrebe singure" cum vor arăta la nivel european dacă nu vor susține candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul european.Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a spus că nu se antepronunță cu privire la candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European și că acest subiect nu a fost discutat în cadrul reuniunii JAI care a avut loc la București.

Întrebată de jurnaliști cum ar fi privit la nivelul UE faptul că România nu susține candidatura lui Kovesi și dacă, personal, consideră că fosta șefă a DNA ar fi potrivită pentru poziția de șef al Parchetului European, Jourova a evitat să comenteze, având în vedere că procedura este în curs.

"Nu am discutat-o astăzi (candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European- n.r). Autoritățile române trebuie să se întrebe ele cum va arăta la nivel european (dacă nu o vor susține pe Kovesi- nr.). Nu voi comenta asupra acestui lucru. Doamna Kovesi este pe lista scurtă a celor trei candidați. Procedura este în desfășurare și ține de Parlamentul European și de statele membre să continue această selecție transparentă și obiectivă. Trebuie să găsim cel mai bun șef posibil pentru Parchetul European. Avem multe speranțe că acest Parchet va întări lupta împotriva criminalității, împotriva corupției. Trebuie să găsim cea mai bună persoană, dar cine va fi aceasta, veți înțelege, că nu mă voi pronunța", a răspuns comisarul european, într-o conferință de presă comună cu ministru Justiției Tudorel Toader.

Întrebată în legătură cu independența justiției și dacă România trebuie să respecte recomandările din MCV si ale Comisiei de la Veneția, Jourova a spus că există standarde ale sistemului juridic care trebuie respectate pentru ca justiția să fie independentă și că dialogul cu partea română va continua.

”În ce privește recomandările din ultimul raport MCV, după o analiză tristă a ceea ce s-a întâmplat în România, unde sunt regresele reformelor și riscurile, nu am fi emis raportul dacă nu ne-am fi așteptat ca România să le implementeze. Credem că recomandările merg în direcția unei justiții independente stabile în care cetățenii să aibă totală încredere. Sistemul juridic poate fi descris în mulți termeni abstracți, dar este un stâlp de susținere important al democrațiie și are niște parametrii care trebuie respectați pentru a funcționa bine”, a declarat Jourova.

Tudorel Toader: Informaţii despre Kovesi au ajuns la Parlamentul European

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, pentru Agerpres, că informaţii despre Laura Codruţa Kovesi au ajuns deja la Parlamentul European şi la omologii săi, dar nu au fost transmise de el, asociaţiile profesionale ale magistraţilor fiind cele care ar fi "facilitat" comunicarea.

Întrebat dacă le-a prezentat omologilor din statele membre decizia Curţii Constituţionale a României privind demiterea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi sau dacă şi-a schimbat părerea în această privinţă, în contextul apariţiei fostei şefe a DNA pe lista celor trei procurori care candidează pentru conducerea Parchetului European, Tudorel Toader a declarat că îşi menţine punctul de vedere.

"Nu mi-am schimbat şi, de regulă, eu când îmi exprim un punct de vedere, îl exprim documentat, ulterior rareori mi-l schimb. Comunicarea a fost facilitată de asociaţiile profesionale de magistraţi, care înţeleg că s-au adresat miniştrilor, sigur, de pe poziţii oarecum diferite. Din câte am aflat eu, informaţiile deja sunt circulate şi ajunse la miniştrii de justiţie, nu de la mine, ajunse la miniştrii de justiţie, ajunse chiar şi la Parlamentul European", a precizat ministrul Justiţiei.

El a adăugat că alegerea procurorul şef al Parchetului European cade în sarcina Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene, nefiind responsabilitatea sa ca ministru al Justiţiei din România.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Tacanitul psb
09 Feb 20:10
Romanii zic - GO KOVESI ! Mai zic si - la puscarie cu sarlatanii tradatori si sabotori !!!
Răspunde
0 0
Stan
09 Feb 12:54
Respect UE !..Respect Kovesi.!. Respect Jourova !
Răspunde
0 0
Guvernul poate alege,intre ce vor zice romanii si ce vor zice francezii !
09 Feb 05:23
Asa am ajuns,comisaro,ca România sa sutină candidati romani propusi de Franta ca procurori ?Poate dati o idee,sa propunem un presdeinte francez,care sa nu bata protestanti!Ce tara am ajuns ?Si de rusinea cui sa sustinem o femeie care a adus prejudicii tarii si a executat ordine externe si ale CIA ?Si a incalcat fara tresarire constitutia si drepturile omului ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?