CCR a decis: completele de cinci judecători se refac. Dragnea răsuflă uşurat

 
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

CCR a decis: completele  de cinci judectori se refac. Dragnea răsuflă ușurat . CCR a admis joi că există conflict între Parlament și Curtea Supremă în ceea ce privește desemnarea completelor de cinci judecători.

În ziua de 7 noiembrie 2018, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorități publice de a aplica o lege adoptată de Parlament, și substituirea în acest mod, implicit, autorității legiuitoare, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului României.

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi:

1. A admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României și a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013.

2. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Problema a apărut după ce în luna iunie a intrat în vigoare noua Lege a organizării judiciare. Dacă înainte existau de drept președinți ai acestor completuri de judecători, în noile prevederi se arată că la începutul fiecărui an toți președinții se trag la sorți.

Miza acestui posibil conflict juridic de natură constituțională este acela că ICCJ și-ar fi arogat competențe legislative prin faptul că nu pune în aplicare imediat prevederea din noua Lege 304 privind organizarea judiciară, potrivit căreia completurile de 5 judecători de la ÎCCJ se formează exclusiv prin tragere la sorți, fără a exista membri de drept.

Cristina Tarcea, șefa ICCJ, a explicat că nu a fost pusă încă în vigoare noua măsură din lege tocmai pentru că în documentul legislativ se precizează că președinții completurilor se stabilesc la începutul fiecărui an, prin urmare măsura va fi adoptată pentru prima oară la 1 ianuarie 2019.

În 21 iunie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
cris
08 Nov 11:29
@Maricica Saftoiu:Se pare ca ai uitat de pastile!Ai mari probleme la cap!!!Interneazate vreo 6-12 luni pe la Balaceanca sau Socola (daca esti de prin Moldova)Toate bune si insanatosire grabnica!!!
Răspunde
0 0
Fapte domnilor,lasat judecătorii ca si ei au sarcini
08 Nov 05:11
Dle de la ora 18,02,sunteti de neînțeles .zău așa,parcă trăim în jungla timpului preistoric.De ce aveti mai multa incredere in completele formate din 4 judecători alesi si unul,din oficiu ,din intâmplare anume desemnat in funcție cu sarcini,decât in 5 judecători toți aleși aleotoriu ,cum spune legea modificată?Să nu-mi spuneti ca ați primit sarcină sa spuneti așa,fără să gânditi.PSD spune de mult ca s-a infiltrat necuratul și în justiție care vrea să faca din justitie doar politica kgb-istă si sare Realitatea tv si plânge,de schimbari ,ca să-l salvati pe dl Dragnea ?Păi vedeti domnilor,și voi credeti ca la judecata de un complet normal,dl Dragnea nu ar fi condamnat,dar o spuneti implicit ,că nu ati fost instruiți.Dar o spuneti cu sofisme si vă demonstrati incapacitaea de a lega un fir logic.Domnilor,justitia se face de la adunările populare din comuna primitivă și ei ne-a lăsat ideea ca numai faptele nocive social sunt pedepsite.O inaltă curte de judecata condamna o primărie cu 3o de ani puscărie ca două femei au lucrat la partid.Asta combateti ,dle RB,faptele pe care le-a savarsit Dl Blaga,Dl Grindeanu,Dna Laura C K si lăsati ce zice instanta,ca ea are sarcina ei de a va da material de propagandă,ca altfel cum ati mai tânji după putere !
Răspunde
0 0
Boc
07 Nov 18:14
As vrea sa vad si eu un condamnat din fostul PDL dar in Romania se face doar justiție politică de parca Videanu, Blaga, Olteanu, Flutur, Berceanu ar fi sfinti.
Răspunde
0 0
cris
07 Nov 18:02
Suntem pierduti ca natie!Nu se mai poate face nimic ca sa ne salvam!!!Toti sunt corupti!Nu ne mai ramane decat sa plecam....cat se mai poate...
Răspunde
0 0
Maricica Saftoiu
07 Nov 18:28
2 Pa cucoana! Iai si pe toti hastagistii cu tine, nu va vom duce dorul, tradatori de tara si de neam ce sunteti! Dumnezeu sa va blesteme si sa ardeti in chinuri in iad, nenorocitilor
0 0
Silvestro
07 Nov 17:25
Buongiorno il Mio Nome e Silvestro!!
Vi Seguo ogni giorno !
Ma perche il presidende Johannis non FA niente e permette Che la justizia in Romania fa quello Che vuole?
Răspunde
0 0
Stan
07 Nov 17:03
JOS CCR-UL SPAGAR COMUNIST BOLSEVIC ILIESCIAN DIN ROMANIA...JOS CIUMATILOR CORUPTI...JURAM CA ZILE MULTE NU MAI AVETI...INFRACTORULE MARLAN DRAGNEA DE POPOR NU SCAPI.....
Răspunde
0 0
Stan
07 Nov 16:59
JOS CCR-UL SPAGAR COMUNIST BOLSEVIC ILIESCIAN DIN ROMANIA...JOS CIUMATILOR CORUPTI...JURAM CA ZILE MULTE NU MAI AVETI.
Răspunde
0 0
Vernescu
07 Nov 16:17
Bai, desfiintata justitia ca si asa fac manarii. CCR e ciumata rosu, la aia de la ICCJ, sefa, sotul ia bani de la TELDRUm...asa ca n u mai e nevoie de juistitie. Flausatul e un inger, despre ce infractor tot vortbiti" Mortii mma-mii vastre de banditi!
Răspunde
0 0
ciuma rosie
07 Nov 16:02
spagari ceceristi like psd
Răspunde
0 0
bibi
07 Nov 11:14
LA CATI BANI MANANCA CCR SI PROCURI JUDECATORI DI TEL DRUM CONDUS DE GASCA DRAGNEA TRE SA FACA CEVA CA ALTFEL NU MAI PRIMESC BANI NEMUNCITI GASCA DE INFRATORI CARE TRE SA FIE ANIHILATA PRIN IMPUSCARE LA ZID
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?