Alimentele tradiționale ar putea avea cotă TVA de 5%

 

La o vizită de lucru pe câmp, întreprinsă alături de Petre Daea, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că se poartă discuții despre reducerea TVA la 5% pentru produsele alimentare tradiționale. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici susține că un astfel de proces este de lugă durată și că are impact asupra bugetului, dar este perfect legal."Cota TVA se poate reduce, este Directiva Europeană 112, care reglementează cum se pot opera modificări la nivelul fiecărei țări.

Există o cotă standard și două cote aparte, mai mici. În cazul României avem 19, 9 și 5%, tot ce se încadrează în anexă directivă poate beneficia de TVA redus 9, 15%, depinde de produsele care sunt în anexă.

Nu conteaza ca ești tradițional sau mai puțin bio, ești în anexă, poți beneficia. În caz contrar, sunt discuții tehnice la nivelul Uniunii Europene pentru a adăuga în anexa, în cazul nostul și aceste produse bio.

La nivelul UE sunt frecvente astfel de discuții tehnice, fiecare stat propune un produs sau altul, în funcție de interesele fiecăruia. În cazul nostru, avansăm discuția pe aceste produse bio. Cînd aplici o scutire fiscal ai un impact imediat pe buget, însă efectele pe termen lung sunte cele care contează.

Aduceți-vă aminte de modificările la codul fiscal din 2015, atunci când am scăzut TVA de la 24% la 19%. În doar șase luni, impactul economic a fost de 2,8 miliarde de lei. Suma am recuprat-o și s-a câștigat și la buget. Atunci, toată lumea din România a declarat că impactul va fi negative. Noroc că mai sunt și nebuni care cred cu tărie că, unele măsuri pot fi bune chiar dacă în primă fază au impact negativ”, a declarat Teodorovici.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?