Un nou butoi de pulbere în Orientul Mijlociu. Tensiuni militare între Iran și Israel

 
Hassan Rohani
Hassan Rohani

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul va interveni militar în cazul în care Iranul încearcă să blocheze strâmtoarea strategică Bab al-Mandeb, între Marea Roşie şi Oceanul Indian, care controlează principala rută maritimă între ţările bogate în petrol din Golful Persic şi Europa, informează site-ul cotidianului Haaretz.Forţele armate iraniene se pregătesc să execute în curând un exerciţiu naval masiv în Golful Persic, aparent cu scopul de a demonstra capacitatea Teheranului de a bloca strâmtoarea Ormuz, prin care trece o rută maritimă cheie pentru transportul de petrol, susţin oficiali americani, citaţi de CNN.

Exerciţiul ar putea începe în următoarele două zile, au declarat doi oficiali americani familiari cu cele mai recente date privind mişcările forţelor militare iraniene.

"Dacă Iranul încearcă să blocheze strâmtoarea Bab al-Mandab, se va confrunta cu o coaliţie internaţională hotărâtă să împiedice acest lucru, iar această coaliţie va include şi statul Israel şi toate forţele sale", a avertizat Netanyahu.

Liderul israelian a făcut aceste declaraţii în contextul în care Arabia Saudită a anunţat recent că va suspenda transporturile de petrol prin strâmtoarea Bab al-Mandab, care se află pe principala rută maritimă între ţările bogate în petrol din Golful Persic şi Europa.

Anunţul Arabiei Saudite a venit după ce două nave au fost atacate în această zonă de rebelii huthi din Yemen, care sunt sprijiniţi de Iran.

"Mai devreme săptămâna această, am fost martorii unei ciocniri bruşte cu grupări satelit ale Iranului care au încercat să saboteze transporturile maritime internaţionale prin strâmtorile de la gura Mării Roşii", a declarat Netanyahu, potrivit Mediafax.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?