Lacul "cu vârtej", fenomen unic ce poate fi văzut în țara noastră

Tuesday, 23 January 2018, 10:54 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Aflat în comuna Dobresti, Vida este un lac de acumulare cu un volum de 0,4 milioane m3 și o suprafață de 6 ha, care s-a dezvoltat pe confluența dintre Vida și afluentul ei Toplița. Construcția hidrologică a fost finalizată în anul 1967 și deservea în trecut o exploatare minieră. Aceasta o înălțime de 10 metri și o lungime de coronament de 70 de metri. Înainte de 1967, pe locul actual al barajului se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. Atunci, pe acest loc se aflau doar două case, a morarului și fiului acestuia, scrie antenasatelor.ro.

Elementul care face ca acest lac să fie unic în România este un deversor de tip pâlnie, construit special pentru acest baraj, cu scopul de a evacua surplusul de apă. „Este un caz unic de astfel de construcţie cu pâlnie. Are efectul de a micşora presiunea apei în situaţie de ploi abundente asupra digului”, susțin autoritățile locale.

Nu doar "fântâna" care se joacă cu apele lacului contribuie la farmecul aparte al zonei. Culoarea exotică, de un turcoaz cuceritor a apei, pădurea în care aceasta se oglindește, stâncile impresionante din împrejurimi şi cele aproximativ 300 de peşteri nemarcate întregesc peisajul mirific și creează un spectacol vizual unic. „În zonă sunt multe obiective nedescoperite încă: peşteri, izvorul Topliţa, Cheile Vida”, a declarat Florin Copos, viceprimarul comunei Dobreşti.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri