Alin Petrache despre prestatiţia României la JO de la Rio: " Îmi asum neîndeplinirea obiectivului"

Tuesday, 23 August 2016, 11:00 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele COSR, Alin Petrache, a declarat că îşi asumă neîndeplinirea obiectivului la Jocurilor Olimpice de la Rio şi a precizat că România are nevoie de un Acord Naţional pentru Sport, care să integreze sportul şcolar, universitar, de masă şi de performanţă într-o structură organizatorică modernă.

Adaugă părerea ta
“Doresc să îmi asum în faţă opiniei publice din România, ca preşedinte al COSR, neîndeplinirea obiectivului la această ediţie a Jocurilor Olimpice – Rio 2016. Analiza responsabilităţilor, a rezultatelor şi a pregătirii competiţiei o vom face, aşa cum este normal în cadrul Comisiei Tehnice, pe care o voi convoca în cel mai scurt timp statutar posibil. În prima şedinţa a Comitetului Executiv, personal, şi sper că întreaga echipă de conducere, să ne depunem mandatul în faţă celor ce ne-au ales, pentru ca analiză activităţii să nu fie blocată din considerente ierarhice, de funcţie. Rog opinia publică să fie alături de sportivii şi antrenorii români, indiferent de rezultatele pe care aceştia le obţin. Dezamăgirile, tristeţile şi bucuriile lor sunt ale noastre tuturor, şi doar arătându-le susţinere în ceea ce fac îi putem încuraja şi motiva în a accepta noi provocări sportive",a declarata Petrache, într-un comunicat postat pe site-ul COSR.
 
El speră ca Jocurile Olimpice de la Rio să marcheze o schimbare structurală profundă a sportului românesc, blocat până în prezent în cadrul legislativ şi organizatoric al secolului trecut.
 
"Poate că Jocurile Olimpice de la Rio vor fi bornă care marchează sfârşitul unui drum în sportul românesc şi, în acelaşi timp, un nou început, o schimbare structurală, profundă, a acestuia; o racordare legislativă, financiară şi funcţională a sportului românesc la realităţile lumii sportive ale secolului al XXI-lea. Sportul românesc este astăzi blocat în cadrul legislativ şi organizatoric al României anilor ’70-’80 din secolul trecut. Performanţele individuale, eforturile remarcabile ale unor sportivi şi tehnicieni, sacrificiile acestora şi ale familiilor  lor nu pot suplini, la nivel naţional, un sistem sportiv depăşit, anacronic", a afirmat oficialul.
 
Petreache consideră că schimbarea sistemului sportiv românesc nu poate fi făcut prin venirea sau plecarea unor persoane, ci printr-un Acord Naţional pentru Sport, care să integreze sportul şcolar, universitar, de masă şi de performanţă într-o structură organizatorică modernă.
 
"În cei aproape doi ani de când am fost ales în funcţia de conducător al COSR, am căutat să pun în aplicare principiile din programul pe care l-a votat Adunarea Generală la alegerea mea, 'România olimpică 2014-2024'. Rezultatele de la Rio nu sunt decât o confirmare a realităţii sportului românesc de astăzi. Aşa cum spuneam la alegerile COSR din 2014, măsurile pompieristice, de heirup, chiar înnobilate de eforturile extraordinare ale unor federaţii, ale unor sportivi şi ale unor antrenori de excepţie, nu pot duce la performanţe sistemice.
Nu o persoană, sau mai multe, fie ele alese sau numite, din structurile cluburilor sportive, ale federaţiilor, ale COSR sau ale ministerului de resort pot, prin venirea sau prin plecarea lor, să schimbe sistemul sportiv românesc. O schimbare structurală nu ţine de persoane, de funcţii sau organigrame. Un 'Acord Naţional pentru Sport', care să integreze toate segmentele mişcării sportive-şcolare, universitare, de masă, de performanţă – într-o perspectiva de dezvoltare de 10-20 de ani, într-un cadru legislativ şi financiar garantat de lege, cu o structura organizatorică şi funcţională conformă cu realităţile sportive ale lumii în care trăim – această este condiţia renaşterii sportului românesc", a spus Petrache.
 
În final, preşedintele COSR le-a mulţumit antrenorilor şi tehnicienilor prezenţi la Rio: "Vreau să mulţumesc tuturor sportivilor şi antrenorilor români prezenţi la Rio, tuturor celor din echipa olimpică. A fost o onoare pentru mine să fiu alături de voi. Aşa cum am spus mereu, victoriile sunt doar ale voastre. Un gând bun pentru “coechipierii” noştri la bucurie şi la suferinţă, gazetarii sportivi români, care au fost cu sufletul alături de echipa olimpică românească. Pentru toţi sportivii României care, începând de astăzi, privesc către Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, un îndemn: Aveţi încredere, nu va pierdeţi speranţa! Veţi fi acolo şi veţi reuşi!"

Sportivii români au obţinut o medalie de aur, una de argint şi trei de bronz, cu una de bronz mai mult ca la ediţia din 1952, când s-a înregistrat cel mai mic număr de medalii din istoria participărilor postbelice.

România a câştigat aur la spadă feminin, argint la tenis prin dublul Horia Tecău şi Florin Mergea şi bronz la canotaj 8+1, haltere (Gabriel Sâncrăian) şi lupte (Albert Saritov).

Obiectivul COSR pentru Jo de la Rio era de nouă medalii.