Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

PSD a decis: Liviu Dragnea, candidat unic la șefia partidului. Savu și Nicolae au ieșit din cursă

Wednesday, 30 September 2015, 11:03 Sursă: REALITATEA.NET

Dragnea a precizat la finalul CExN, în fața presei, că regretă faptul că a rămas singur în cursa pentru șefia PSD.
 
”Am rămas singurul candidat, din păcate. Mi-aș fi dorit o competiție. Niciodată nu am candidat singur. Sunt mulți colegi de partid care ar fi putut obține susținerea mai multor organizații. Nu pot să știu de ce nu s-a mai înscris altcineva. Mi-aș fi dorit să fie o competiție. 11 octombrie reprezintă un scrutin intern pentru alegerea președintelui. După acest scrutin intern o sa imi iau dreptul de a face cateva propuneri de echipa. Cateva principii care as vrea sa fie avute in vedere de delegatii la congres, dar numai ca sugestii. Sunt niște principii la care tin foarte mult si care as vrea sa fie respectate cat de cat atunci cand se va vota la Congres”, a argumentat Dragnea.
 
Pe de altă parte, președintele interimar al PSD a anunțat că Daniel Savu a fost foarte "simpatic" în ședință și că s-a înscris în cursă pentru a crește în notorietate. ”Domnul Savu a fost foarte simpatic și chiar ne-a placut tuturor colegilor din CEX. Nimeni nu a ascuns ca acest demers a fost motivul de a crește in notorietate”, a spus Dragnea. 

Pe de altă parte, Dragnea a precizat că PSD își dorește să consulte cetățenii cu privire la câteva dintre proiectele pe care le pregătește și că va alcătui, în acest sens, o serie de chestionare.

"Nu este vorba de un sondaj intern. Vor fi niște chestionare care le vor primii membrii de partid și vor merge cu ele la cetățeni. Vrem să consultăm milioane de români cu privire la câteva dintre ideile noastre pentru a avea o susținere clară. Sigur o să îl vedeți când o să îl fabricăm. Luni - marți va ajunge în județ și timp de două săptămâni membrii noștri de partid vor discuta cu românii", a mai precizat Liviu Dragnea.

În ceea ce privește pensiile speciale, Dragnea a subliniat că "nu există susținere nici măcar în partid pentru acest demers".

Update 18.00 Membrii PSD au decis să nu valideze candidaturile lui Daniel Savu și Șerban Nicoale pentru șefia partidului. Liviu Dragnea a rămas candidatul unic pentru funcția de președinte al PSD.

Au fost doar două voturi care le permiteau lui Daniel Savu și Șerban Nicolae să candideze: Victor Ponta și Liviu Dragnea au votat împotriva rezoluției Comisiei Electorale de respingere a candidaturilor celor doi.
 
Nicolae a declarat imediat după ședință că a rămas cu un gust amar și a precizat că există mai multe variante pentru exprimarea votului, chiar și când există un singur candidat, dând de înțeles că își va anula votul. 

"Cine crede că, după 25 de ani, aş face brusc un gest împotriva partidului se înşeală. E adevărat că mi-a rămas un gust amar pentru că rămân la părerea că erau lucruri de discutat şi analizat. Chiar domnul Dragnea mi-a făcut impresia că ar fi vrut să existe competiţie, că ar fi vrut să existe mai mulţi competitori. N-a reuşit să fie suficient de convingător. Din acest punct de vedere, suntem în aceeaşi situaţie", a spus senatorul, precizând că au existat voci în PSD care cereau alte condiţii pentru organizarea alegerilor interne, potrivit Mediafax.

La rândul său, Daniel Savu a declarat, după ce Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să nu acorde derogări pentru candidaţii cu dosare incomplete, că se va pregăti mai bine pentru următorul Congres, iar acum se va concentra pe câştigarea primăriei Ploieşti pentru PSD.

"S-a votat respectarea în integralitate a regulamentului. Faptul că nu am reuşit să obţin decât de la organizaţia Prahova o recomandare a dus la eliminarea candidaturii mele. Am înţeles că pentru următorul Congres trebuie să mă pregătesc mai bine. Mă voi pregăti mult mai bine pentru următorul Congres, ştiu ce am de făcut", a spus Daniel Savu, citat de Mediafax. 

Update 17:35 La această oră, delegații din ședință se pregătesc să voteze, au precizat parlamentari din ședință, pentru realitatea.net.


Update 17:15 Până în acest moment, au vorbit Daniel Savu, Șerban Nicolae, președintele PSD Mehedinți și Marian Oprișan. Liviu Dragnea nu a vorbit incă, au mai precizat surse din ședință, pentru realitatea.net.

Update 16:50 Surse participante la ședință au declarat pentru realitatea.net că cei trei candidați își prezintă în fața colegilor discursurile. 

Update 16:00  Liviu Dragnea a declarat înainte de ședinta CExN că se va comporta exact ca un candidat.

”Am fost foarte atent si sunt atent si acum nu vreau sa-mi impun autoritatea ca presedinte, din moment ce am anuntat ca o sa fiu candidat, ma comport exact ca un candidat”, a spus Dragnea. 

Update 15:50 Marian Oprișan a precizat înainte de ședință că nu crede că Liviu Dragnea poate fi bătut.

”Categoric nu (n.r.  - e de acord cu o derogare).  Regulile pe care le-a făcut conducerea PSD trebuie respectate. M-am săturat să facem reguli pe care să le încălcăm.  Haideți să fim serioși, îl bate cineva pe domnul Dragnea?  Eu îi rog pe domnul Savu și Șerban Nicolae să discute cu noi. Voi candida la funcția de vicepreședinte al PSD. Orice partid serios are astfel de reguli. Și regula nu e facuta de Liviu Dragnea”, a spus Oprişan.

Şerban Nicolae spune că este susţinut de organizaţia locală din care face parte, însă organizaţia Drobeta Turnu Severin a transmis că nu-l susţine pe senatorul Şerban Nicolae pentru funcţia de preşedinte, infirmând afirmaţiile acestuia de marţi. 
 
"Din păcate, domnul Şerban Nicolae, a ales o cale greşită pentru a-şi lansa candidatura, dezinformând opinia publică prin afirmaţia că este susţinut de Organizaţia municipală a PSD Drobeta Turnu Severin, lucru total neadevărat", se menţionează într-un comunicat al PSD Drobeta Turnu Severin.
 

UPDATE 15:40 Vicepreședintele social-democraților Olguța Vasilescu a declarat, miercuri, că nu va fi de acord cu o derogare în cazul candidaturilor la președinția partidului depuse de Șerban Nicolae și Daniel Savu, întrucât s-ar încălca regulamentul intern al PSD.

"Nu putem să fim de acord, pentru că avem legislație. Atunci când candidăm fiecare la Parlamentul României, la funcția de primar, trebuie să vii cu un număr de semnături. Exact asta trebuie să se întâmple și în partid. Dacă nu ești în stare să iei votul măcar din filiala ta locală și din 10% din filialele partidului, eu zic că nu are rost să candidezi. Din păcate, am mai avut situații — și vi le aduceți aminte foarte bine — când a candidat un domn nu-mi mai aduc aminte cum îl chema (...) de la Dorohoi, Andrei Alexandru, care au luat două voturi și, până la urmă, nu au făcut altceva decât să arunce în derizoriu alegerile partidului", a afirmat Vasilescu, înainte de ședința CExN al PSD.

În opinia sa, Savu și Nicolae nu se gândesc foarte serios la candidatură, ci mai degrabă la "scandal". "Atunci când ești pesedist știi foarte clar cum merge partidul, cum este el organizat și nu cred că se gândește nimeni că poate să-l bată pe Liviu Dragnea", a susținut Olguța Vasilescu.

Miercuri, in sedinta CExN, de la ora 16,00, va fi prezentat raportul intocmit de Comisia Electorala Centrala a partidului privind candidaturile, urmand ca acestea sa fie validate.

Iordache a precizat ca regulamentul partidului prevede ca o organizatie judeteana sa dea numai o singura recomandare unei singure persoane, dar ca, in sedinta CExN de miercuri, este posibil sa se accepte o derogare de la aceste reguli daca va fi necesar.

Pentru a candida, doritorii au trebuit să indeplinească trei conditii: o declaratie pe propria raspundere, recomandare din partea organizatiei judetene si minim patru recomandari din partea altor organizatii judetene.

De asemenea, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti ca in sedinta CExN ar putea fi adoptate si cateva principii de modificare a statutului partidului.

"Pe ordinea de zi a CExN va fi aprobarea normei de reprezentare la Congres, respectiv cu cati reprezentanti participa fiecare organizatie, cateva principii de modificare a Statului, urmand ca la CExN sa se aprobe forma finala a Statutului, validarea sau invalidarea unor candidaturi si alte chestiuni de organizare a evenimentului din 11 octombrie si a Congresului', a spus Dragnea.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ