Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

PERCHEZIȚII DNA în biroul ȘEFEI CNA, LAURA GEORGESCU

Thursday, 30 October 2014, 09:25 Sursă: REALITATEA.NET

DNA face percheziții în biroul șefei CNA, după ce noi acuzații au fost formulate pe numele Laurei Georgescu. Aceasta este acuzată că fabrica sesizări false pentru anumite posturi tv. Mai exact, perchezițiile DNA efectuate joi la sediul CNA au legătură cu întocmirea unor sesizări cu date de identificare nereale, în urma cărora au fost amendate posturile Antena 3, Estrada TV, Etno TV și Taraf TV, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Procurorii DNA mai instrumentează un dosar în care sunt implicați membri CNA, privind prelungirea licenței postului GIGA TV, în care sunt cercetați Gheorghe Ștefan și Viorel Hrebenciuc. Totodată, și Narcisa Iorga, fost membru al CNA, este urmărită penal în dosarul intervenţiilor pentru licenţa postului Giga TV, după ce, potrivit anchetatorilor, l-ar fi îndrumat pe edilul Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul din Consiliu.

În acest dosar, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susţin anchetatorii, s-a implicat spre a determina funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei postului Giga TV - controlat de primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat că Hrebenciuc este urmărit penal pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid, scrie Mediafax.

Procurorii anticorupţie susţin că Viorel Hrebenciuc - deputat şi membru al Comitetului Executiv Naţional al PSD -,  la cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează o societate comercială deţinătoare a unui post TV, s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul CNA ca instituţia să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv.  

"În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte", arată DNA.

Procurorii precizează că postului TV în favoarea căruia ar fi intervenit Hrebenciuc i-a fost retrasă licenţa la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului.

În şedinţa CNA din data respectivă i-a fost retrasă licenţa postului Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan, decizia fiind luată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat,  Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi patru "împotrivă" ( Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenţi. 

După două săptămâni, respectiv la 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu şase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda şi Răsvan Popescu) şi patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenţi.

Laura Georgescu, sefa CNA, a declarat intr-o interventie telefonica la REALITATEA TV referitor la perchezitiile care au loc la CNA ca este dreptul DNA sa ridice documente pentru a vedea cum functioneaza Consiliul National al Audiovizualului.

Laura Georgescu: Nu demisionez, imi duc mandatul pana la capat!

"Este dreptul oricarui organ judiciar sa ridice documente, pentru a intelege cum functioneaza aceasta institutie.
Eu nu am cunostinte despre perchezitii, am in institutie reprezentanti DNA. Orice membru si orice angajat din directia monitorizare are dreptul sa se autosesizeze.", a spus Laura Georgescu.

Intrebata care este legatura cu GIGA TV, Laura Georgescu a spus ca: "In luna iulie cand am fost chemati toti cei 11 membri la audieri a DNA am avut surpriza sa gasim subiectul Giga TV din septembrie 2013. Fosti angajati ai postului au sesizat ca nu si-a primit salariile si ca erau reluari. In baza reclamatiilor s-au facut controale la televiune si s-a hotarat in sedinta publica ridicarea licentei. Administratorul nou a facut contestatii si a cerut o rediscutare. S-a rediscutat in sedinta publica si un numar de 6 membri au redat licenta. In sept 2014, adminitratorul postului a spus ca nu intelege sa opreze o televizune si ne-a inapoiat licenta. In octombrie 2014 in prezenta a minim 8 mebri s-a retras din nou licenta Giga TV, la 30 de minute dupa,  administratorul de la Piatra Neamt ne-a scris ca am inteles gresit ca ne-a cerut sa-i retragem licenta.
Eu sunt anchetata pentru abuz in serviciu. Am avut 5 plangeri de abuz in serviciu in 2013, inclusiv de la postul dvs.
Cred ca este timpul sa aflam ca exista oameni numiti in fruntea instutiilor publice care nu au nicio probelema sa-si faca datoria si sa aplice legea.
Nu demisionez, imi duc mandatul pana la capat!".

Rareş Bogdan: Dacă sesizările fictive ale CNA se confirmă, voi depune plângere penală

Jurnalistul Realitatea TV Rareş Bogdan a avertizat că va depune plângere penală împotriva membrilor CNA care au decis amendarea sa în mai multe rânduri, dacă se confirmă că amenzile au fost date pe baza unor sesizări fictive, inventate pentru pedepsirea televiziunii Realitatea TV.

"Nu vreau răul nimănui, dar s-a văzut timp de un an şi jumătate, Realitatea TV a fost călcată în picicoare. Eu am primit cele mai multe amenzi, la un moment dat, proprietarii postului se gândeau dacă să mă mai păstreze pentru că publicitatea adusă era concurată de valoarea amenzilor pe care le luam, aproape săptămânal, din cauza unor invenţii. Dacă informaţia pe surse se confirmă, că s-au făcut sesizări fictive împotriva unor posturi TV printre care mă voi număra la loc de cinste, atât eu cât şi Lavinia Şandru, ceilalţi colegi care prestează zi de zi la Realitatea TV, atunci eu personal, celor două doamne şi celor care atunci au ridicat mâna, Cristina Trepcea, donmnul Mititelu, domnul Buda şi toţi cei care şi-au bătut joc de mine, le voi face plângeri penale, pentru că mi se pare de o gravitate excepţională. Dacă se dovedeşte că o singură plângere făcută la cererea acestei doamne ca să îmi închidă gura pentru că sunt o voce critică la adresa guvernării...dacă acele plângeri au fost făcute de telespectatori, asta e una, dacă au fost făcute de partidele politice, înţeleg, dar dacă au fost făcute la cererea acestei doamne pentru că mi-am permis să fiu critic la adresa unor acţiuni guvernamentale sau prezidenţiale, atunci eu, personal, mă voi îndrepta împotriva acestor personaje", a mai spus jurnalistul Realitatea, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ