Klaus Iohannis: ”Corupția slăbește statul, erodează instituțiile și generează un regres al societății”

Monday, 09 December 2019, 10:48 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, în care vorbește despre corupția care "slăbește statul, erodează instituțiile și generează un regres al societății, în ansamblul său". "Într-o Românie normală, respectarea legii și corectitudinea sunt regula", a transmis șeful statului.

"Coruptia slabeste statul, erodeaza institutiile si genereaza un regres al societatii, in ansamblul sau. Acest flagel submineaza democratia si statul de drept, conduce la incalcari ale drepturilor omului, sustine retele de criminalitate organizata, distorsioneaza piete si, in final, scade calitatea vietii cetatenilor. Coruptia afecteaza cele mai vulnerabile categorii sociale, tine comunitatile sarace captive intr-un cerc vicios, franeaza dezvoltarea si reduce capacitatea statului de a oferi cele mai bune servicii celor pe care ii slujeste", a transmis, luni, președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție.

Acesta afirmă ca, pentru a stopa practicile corupte în societățile contemporane, "sunt necesare mecanisme instituționale și sociale complexe de prevenție și sancționare, astfel încât eficiența instituțiilor în realizarea interesului public și buna funcționare a statului de drept să fie garantate".

"La 30 de ani de la caderea comunismului, Romania a facut imense progrese in combaterea coruptiei la nivel inalt si in societate, in general. Acest proces este insa unul continuu, care implica un efort de a schimba mentalitati, consecventa si un set de principii de neclintit. Cinstea, corectitudinea, adevarul, empatia sunt valori care se regasesc tot mai mult in societatea romaneasca, iar reactia societatii civile atunci cand aceste valori au fost calcate in picioare a fost pe masura. Am fost si raman un sustinator ferm al luptei impotriva coruptiei. Primul meu mandat de Presedinte a fost unul plin de provocari, insa am reusit, cu sprijinul romanilor si al fortelor politice democratice, sa pastram parcursul european al tarii noastre. Romania a ramas un pilon de stabilitate si un pol de spirit european in regiune, indiferent cat de mult au dorit unii politicieni sa subordoneze statul unor interese personale sau de grup", a mai scris Iohannis.

Acesta sustine ca, in societate, pe termen lung, "lupta anticoruptie este direct legata de dezvoltarea unei puternice culturi democratice, europene".

"Schimbarea comportamentelor individuale, luarea de pozitii ferme impotriva coruptiei si nedreptatii, solicitarea unei mai mari transparente a institutiilor, toate acestea sunt modalitati prin care fiecare cetatean se poate implica si determina o schimbare in bine la nivelul intregii comunitati. Informarea tinerilor despre ce inseamna coruptia, despre efectele sale si combaterea acestui fenomen reprezinta, de asemenea, o asigurare pentru generatiile viitoare ca tara in care traiesc va fi una cu un grad ridicat de intoleranta fata de coruptie", a mai transmis Iohannis

Potrivit acestuia, "rezultatele institutiilor din domeniu, ale profesionistilor care si-au facut datoria cu buna-credinta si atasamentul romanilor fata de valorile democratice fac ca Romania sa fie privita astazi ca un exemplu de actiune si hotarare in lupta anticoruptie, prin care se asigura un stat functional, institutii performante si bunastare pentru romani".

"Intr-o Romanie normala, respectarea legii si corectitudinea sunt regula. Imi doresc ca aceste deziderate sa ramana vii, pentru ca pe temelia lor cladim impreuna o tara mai buna. Printr-un efort comun, prin toleranta zero fata de orice act de coruptie si prin pastrarea angajamentului civic admirabil vom putea construi Romania pe care ne-o dorim cu totii!", a încheiat Klaus Iohannis.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2019-12-09 15:06:24
Ciolanis

Corupția mea slăbește statul meu erodează instituțiile mele si generează un regres al societății mele.

2019-12-10 09:49:10
Corupția nu e mita de la smardoi,ci deturnerea legii de mahăriin scopul ..in interesul era sa zic strain ..

Are dreptate presedintele meu,corupția este o pacoste pe o națiune,dar să nu intelegem corupția ca un demnitar cârpeste la buzuar un smenar,ci abuzul in funcție,incălcarea legii in interesul PNL la orice nivel.Ca smenarul in loc sa dea o masina la o amantă ,ia un contract bănos,scoțând din tura o firmă serioasa , germană si americană.Si atunci il cred cand o spune ca dl Dragnea este opiera curuperii de la vărf si nu il cre câd spune ca dl Orban e corupt ca a fost reclamat de un drumar,că îi cerea bani...

Alte articole din: Ultimele Stiri