Iohannis, la Realitatea TV. Care este poziția președintelui față de Roșia Montană

Thursday, 22 January 2015, 22:20, Sursă: REALITATEA.NET

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că își menține poziția cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană, despre care susține că “nu a fost bine abordat”. Totodată, cu privire la gazele de șist, Iohannis consideră că “lucrurile s-au schimbat radical" și că exploatarea acestora, "cel puțin în zona noastră" nu se mai află în zona rentabilității, în viziunea sa.

Adaugă părerea ta

“Poziția mea nu s-a schimbat prin faptul că am ajuns președintele României. Am spus-o și sunt de aceeași părere: proiectul nu a fost bine abordat. Trebuie revăzut. Sunt foarte multe aspecte, nu este treaba președintelui să negocieze contractele, nici treaba președintelui să zică ce soluții tehnice trebuie găsite. Dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, așa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit și să îi invit pe cei care sunt implicați direct să reia discuțiile. Până la urmă, fără o negociere bună, seriosă și aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate”, a explicat Klaus Iohannis.

În viziunea președintelui, “interesul pentru gazele de șist este în scădere”.

“În ce privește gazele de șist, deja am impresia că problema se rezolvă aproape de la sine, datorită scăderii prețului hidrocarburilor, în esență, a petrolului. Lucrurile s-au schimbat radical și deja exploatarea gazelor de șist, cel puțin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilității. Vă amintiți că am avut mai multe discuții pe această temă. Tehnologia nu este nouă. Nu a fost, însă, folosită, fiindcă nu a fost rentabilă. Datorită creșterii prețului petrolului foarte mult, evident, că a devenit foarte interesantă această tehnologie pentru că a intrat în zona de rentabilitate (...) Impresia mea este că, în această etapă, interesul pentru gazele de șist este în scădere”, a adăugat șeful statului.