Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

EXIT POLL

Guvernul Cioloș sare în ajutorul ciobanilor. Ce soluții a găsit

Wednesday, 16 December 2015, 09:51 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: Articolele din Legea Vânătorii se suspendă până în aprilie 2016. Executivul încearcă să găsească și o soluție definitivă. În acest sens, a trimis Parlamentului o invitație la dialog pentru a stabili cineva va emite, în perioada următoare, actul normativ de modificare a Legii vânătorii și, totodată, pentru a se asigura că parlamentarii nu vor ataca la CCR legea de aprobare a ordonanței, a transmis corespondentul Realitatea TV.

Guvernul poate da o ordonanță de urgență până pe data de 21 decembrie, când se încheie sesiunea parlamentară, prin care modifică Legea 149/2015 - Legea vânătorii - sub aspectul celor două probleme sesizate de fermieri, a declarat, marți, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, scrie Agerpres. Declaraţia îl contrazice pe actualul ministrul al Agriculturii, Achim Irimescu. Iată explicaţia acestuia:

"Legea nu se poate modifica pentru că este o lege organică dar putem face o ordonanță de urgență prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp. Sigur, ea poate fi contestată la Curtea Constituțională, dar până când contestă trece timpul. În noaptea asta colegii stau să termine și dimineață o avem pe masă nu știu dacă se va discuta mâine (miercuri n.r.) în Guvern, pentru că trebuie să o vadă și celelalte ministere. În orice caz cred că săptămâna viitoare este termenul cel mai realist".

Mii de crescătorii de oi au protestat, marți, la Parlament față de o lege recent adoptată de parlamentari care stabilește numărul exact de câini pe care îl pot avea la stână, în funcție de forma de relief unde merg cu turmele la păscut. Ciobanii sunt nemulțumiți și că noua lege le interzice să iasă la pășune între lunile decembrie și aprilie, ceea ce, spun ei, le-ar aduce pagube însemnate.

Jandarmeria a aplicat o amendă de 20.000 de lei organizatorului protestelor de la Palatul Parlamentului, precum şi alte şase amenzi de câte 500 de lei pentru participanţi, pentru ”instigarea şi recurgerea la acţiuni violente”, scrie Mediafax.

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ