Coronavirus - România: 110217 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Efectul Dăncilă. Statele arabe nu ar mai susține candidatura României în Consiliul de Securitate ONU

Monday, 25 March 2019, 13:29 Sursă: REALITATEA.NET

Declarațiile Vioricăi Dăncilă au generat un val de declarații mai puțin îmbucurătoare la adresa României. Ambasadorul palestinian la București, Fuad Kokaly, a plusat și a avertizat că Dăncilă va distruge speranțele ca România să fie votată de statele arabe în Consilul de Securitate al ONU.

Mutarea ambasadei României din Israel, diversiune pentru bombele din justiție

"Cred că efectele se simt de azi, dar nu este vorba numai de palestinieni, e vorba și de toți arabii. Nu vor accepta un astfel de pas. După cum știți, susținem România pentru că țara dumneavoastră este candidată la Consiliul ONU. Am promis României să o susținem pentru a obține un mandat. Cred că Dăncilă va distruge speranta ca România să devină membră a Consiliului de Securitate", a declarat oficialul arab.

"Am fost surprinsi de declaratia premierului Dancila facută la intalnirea din SUA potrivit careia intentioneaza sa mute ambasada la Ierusalim. În primul rând, acest lucru nu reprezintă poziția României și, de asemenea, contravine normelor internaționale și dreptului internațional. E o problemă sensibila pentru arabi, musulmani și creștini", a mai spus ambasadorul Palestinei la București. 

Băsescu o desființează pe Dăncilă: ”Lobiștii au mizat pe faptul că e proastă”

Doamna Dăncilă încearcă să joace un joc pe care nu il poate juca. Este vorba de campania electorală din Israel, vrea să îl susțină pe Netanyahu. România respectă încă dreptul internațional și soluția celor "două state" și susține poziția UE, mai ales că deține în prezent președinția Consiliului UE și va păstra promisiunile făcute anterior. România va continua să respecte poziția UE și dreptul international si crede in solutia celor două state, iar statutul Iersualimului este în curs de negociere. România încearcă să joace un rol pentru a duce israelienii la negocieri", a mai spus Fuad Kokaly.

În luna iunie a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis declara că o decizie privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă ca ţara noastră să fie votată membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. „O să fiu foarte franc. O astfel de decizie ar anula orice şansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de Securitate, nu numai acum, ci şi pe viitor”, a spus Iohannis.

Avertismentul lansat din lumea arabă vine după ce regele Iordaniei Abdullah al II-lea și-a anulat vizita în România, ca urmare a declarațiilor lui Dăncilă.

”Majestatea sa, Regele Abdullah al II-lea, anulează vizita în România programată pentru luni, în semn de solidaritate cu Ierusalimul”, a anunțat ministerul de externe iordanian, luni.

Informația a fost ulterior confirmată de Administrația Prezidențială de la București. 

Este o decizie diplomatică dură și un semn de îngrijorare pentru România. Iordania este casa unei importante comunități palestiniene și custodele locurilor sfinte musulmane din Ierusalim. 


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ