Disensiuni în coaliție: Tăriceanu vrea alegeri în două tururi pentru primării. PSD se opune

Monday, 18 March 2019, 14:19 Sursă: REALITATEA.NET

Nu trece o zi fără scandal în coaliţia de Guvernare. Călin Popescu Tăriceanu s-a aliat cu Opoziţia. ALDE, USR şi PLUS au cerut revenirea la alegerea primarilor în două tururi, însă PSD se împotriveşte. Nici nu se gândesc social-democraţii să renunţe la alegerea primarilor într-un singur tur.

Adaugă părerea ta

Călin Popescu-Tăriceanu s-a alăturat cererii opoziției, solicitând revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Actuala lege, spune președintele Senatului, oferă avantaje partidelor mari. 

”Sigur că este de interesul nostru și cred este un sistem mai democratic ca alegerea să se facă în două tururi de scrutin. Probabil când o să hotărâm că acest subiect să intre în discuția politică a Parlamentului, pentru că trebuie, după părerea mea, o discuție mai largă la care să participe toate partidele parlamentare, dar vom lua legătura și cu cei de la UDMR pentru a ne coordona, dacă sunt și ei interesați pe acest subiect”, a spus Tăriceanu la Palatul Parlamentului.

Șeful ALDE subliniase acest lucru și în weekend. “Noi susţinem că alegerea trebuie să se facă în două tururi. Când o să discutăm, dacă o să intre în discuţie legea de organizare a alegerilor locale, mai avem timp. Chestiunea asta pentru noi e un handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat”, a declarat Tăriceanu, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Constanţa.

El a fost completat de preşedintele organizaţiei judeţene a ALDE Constanţa, senatorul Ion Popa, care a afirmat că Dacian Cioloş putea schimba acest lucru atunci când a fost premier, dar că nu a dorit să o facă.

“Chestiunea aceasta putea să o rezolve cel care se bate cel mai tare cu pumnul în piept acum de alegerea primarilor în două tururi, şi anume domnul Cioloş. Când era prim-ministru putea să dea ordonanţă de urgenţă pentru a modifica legea alegerilor locale şi primarii puteau fi aleşi în două tururi, dar nu a vrut. Şi vă spun în cunoştinţă de cauză, nu a vrut să facă lucrul ăsta”, a precizat Ion Popa.

PSD nu este însă receptiv la solicitările partenerului de coaliție. Vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat duminică, la Brăila, că PSD susţine în continuare alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

"Este opinia preşedintelui ALDE, noi susţinem în continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. A fost o dezbatere şi în Parlament, acest lucru nu a fost adoptat, lucrurile rămân, din punctul nostru de vedere, aşa cum sunt acum. Pe orice partid, indiferent cum îl cheamă, îl votează oamenii şi mărimea unui partid este dată de susţinerea oamenilor. Din fericire pentru PSD, acest partid este unul mare, pentru că oamenii îl votează", a arătat Suciu.