Coronavirus - România: 53186 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Detenția de weekend și la domiciliu a trecut de Parlament. Merge la promulgare. USR, critici dure

Tuesday, 24 April 2018, 23:56 Sursă: REALITATEA.NET

După vot a existat și un schimb de replici dur între parlamentarii Puterii și cei ai Opoziției.

USR, după vot: Transformați România în paradis penal!

Astfel, Stelian Ion, deputat USR, le-a transmis celor care au votat proiectul: "Mă adresez colegilor din PSD, ALDE, UDMR. Pe zi ce trece transformați România într-un paradis penal, dacă asta vă doriți, înseamnă că reușiți". 

O replică dură a avut și Gabriel Andronache, deputat PNL: "Ati transformat proiectul în măsuri alternative la liberarea condiționată", a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache, după vot.

Ce prevede proiectul

DETENȚIA DE WEEKEND Potrivit amendamentelor depuse de PSD şi aprobate luni în comisia juridică, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Citește aici prevederile din proiect

DETENȚIA DE WEEKEND Judecătorul de supraveghere a executării pedepsei va dispune aceste măsuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie. Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinuţilor care au săvârşit abateri disciplinare, mai prevede textul adoptat, la propunerea PSD.

Care sunt măsurile alternative: detenția, doar în weekend, sâmbătă și duminică

DETENȚIA DE WEEKEND Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fracţionată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare, precum şi executarea pedepsei în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat. Toate măsurile sunt aplicabile pentru condamnări de până la 5 ani de închisoare.

Brățara electronică nu mai este obligatorie

Pe de altă parte, PSD a depus un amendament prin care brățara electronică nu mai este obligatorie. Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către Ministerul Afacerilor Interne, cu sau fara brăţară electronică.

Nu sunt valabile pentru infracțiuni cu violență

DETENȚIA DE WEEKEND Măsurile nu se aplică în cazul condamnărilor pentru săvârşirea de către condamnat a unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei.

De asemenea, măsura alternativă de executare fracţionată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenţie numai în zilele de sâmbătă şi duminică, în penitenciarul în care a executat restul pedepsei sau într-un centru de detenţie special înfiinţat în acest scop, iar măsura alternativă de executare în regim mixt a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei prin prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii în echivalent şi de executare a pedepsei în regim deschis de detenţie, mai prevăd amendamentele adoptate.

”Închisoarea de weekend” și la domiciliu pentru deținuți, aprobată în Comisia Juridică a Camerei

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ