Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Carmen Dan şi colonelul Paraschiv, audiere cu scandal: "Îmi asum faptele mele şi ale subordonaţilor"

Tuesday, 18 September 2018, 07:19 Sursă: REALITATEA.NET

După ce a plecat din comisie, Carmen Dan a declarat că a fost foarte atentă să nu depăşească cadrul instituţional, în răspunsurile pe care le-a dat şi a punctat: "Cred că trebuie să ne aplicăm în viitor şi pe legislaţia care reglementează adunările publice".

Spre finalul audierii, Dan a punctat că ar fi trebuit ca parlamentarii să fie interesaţi şi de jandarmi, nu doar de cetăţenii care au fost răniţi:

"Şi ca ministru, si ca om, mi se parea indicat ca in acesta comisia sa analizam problematica din dubla perspectaiva, si cu tristete va spun ca jandarmii nu fac obicetul acestei comisii, pentru violentele din piata, daca jandarmii si au depăşit‘ atributiile ramane de stabilit in ancheta, eu sunt convinsă ca vor suporta rigorile legii". 

Pe de altă parte, Carmen Dan a refuzat să spună ce secretari de stat din MAI erau în minister în noaptea protestului. Totodată, acesta a mai menţionat că ancheta internă a MAI a încetat după ce a fost demarată ancheta militară a Parchetului. 

"Atât timp cât avem instituţii abilitate care să stabilească dacă s-au încălcat sau nu s-au încălcat drepturile omului, eu ca ministru nu mă pot pronunţa, atât timp cât avem la Parchet în instrumentare acest caz. Pot însă să fac precizarea că ulterior datei de 10 august, cred că nu mă înşel dacă spun chiar a doua zi, la nivelul Jandarmeriei Române s-a declanşat o anchetă internă pentru verificarea eventualelor abateri de la conduita militară. Această verificare internă, în conformitate cu prevederile legale, s-a suspendat imediat ce Parchetul a început instrumentarea acestui dosar", a declarat Carmen Dan, în cadrul audierilor". 

În comisie a avut loc şi un schimb de replici între coloneLul Paraschiv şi Adriana Săftoiu:

"Da doamnă, vă confirm că cel care a dat cu bastoane este omul meu”, a spus Paraschiv. 

"De ce tipati?!, întreabă Săftoiu.

"Mă scuzaţi, sunt comandant şi am obiceiul să vorbesc tare", a replicat acesta.

În deschiderea şedinţei, Paraschiv a declarat că el îşi asumă ordinele date.

"M-aţi invitat în calitate de comandant, eu îmi asum toate faptele mele in calitate de comandant al brigăzii speciale. Imi asum toate faptele subordonatilor mele, dar de aici pana la a pune în cârcă colajul de imagini care circulă de o lună, este cale lungă", a spus colonelul Paraschiv. 

Scopul membrilor comisiei este acela de a stabili dacă la protestele organizate în data de 10 august au fost respectate drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. La discuţiile ar urma să ia parte și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, precum şi directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Adrian Bulgaru. Şedinţa Comisiei este programată să înceapă la ora 11.00. 

Reamintim că ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost audiat în Parlament la 11 zile după abuzurile jandarmilor de la mitingul diasporei. Ministrul de Interne a venit la comisia de apărare însoțită de mai mulți șefi din Interne și de Raed Arafat. Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunii din Piața Victoriei, a explicat de ce unii jandarmii aveau numerele de identificare acoperite. Reorganizările sunt de vină. Din cauza lor, indicativele nu mai corespundeau. Carmen Dan a declarat că 10 jandarmi ar fi suspectați de violențe gratuite. De la comisia de apărare lipsește însă un personaj cheie: prefectul Speranța Clișeru, cea care a aprobat ordinul de evacuare a pieței. 

La finalul audierii, la care presa a asistat doar parţial, Carmen Dan a oferit câteva detalii legate de elemente strict organizatorice din ziua de 10 august. Astfel, ministrul de Interne a precizat că nu a vorbit în acea zi cu prefectul Capitalei şi că a fost informată despre evoluţia evenimentelor abia după ce a fost semnat ordinul de intervenţie pentru eliberarea Pieţei Victoriei. 

Carmen Dan a apreciat ca fiind un succes şi faptul că poliţia a descoperit arma furată de la femeia jandarm, la 10 zile după evenimente, o perioadă de timp considerată scurtă de către ministrul de Interne. Potrivit informaţiilor trunchiate funrnizate luni de către poliţişti şi procurori, arma se pare că a fost găsită chiar în locuinţa bărbatului reţinut cu exact o săptămână în urmă. 

Carmen Dan și Raed Arafat au participat la ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicații despre protestele violente din 10 august. Carmen Dan a venit la audieri împreună cu Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor de la protestul din 10 august. Ministrul a explicat că deciziile operative nu au fost luate de ea şi că 10 jandarmi ar fi comis fapte penale.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ