Coronavirus - România: 182854 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Băsescu, nou atac la Justiție: Sunt unii procurori care caută scalpuri să le pună la cingătoare!

Monday, 27 April 2015, 22:17 Sursă: REALITATEA.NET

Traian Băsescu a declarat că moda arestărilor a început către sfârșitul mandatului său, arătând că Adrian Năstase sau Dan Voiculescu au fost anchetați în libertate:

”Foarte mulți încearcă să atribuie ce se întâmplă din noiembrie încoace, în mod deosebit la DNA, că acolo s-a dat spectacolul major, e urmare a mandatelor mele. E o minciună. Vă reamintesc că Năstase a fost anchetat în libertate, că stăpânul domnului Palada a fost anchetat în libertate, domnul Voiculescu, fostul ministru al Agriculturii, Remeș, deci nu a fost moda arestărilor. Acum a apărut o modă a arestărilor către sfârșitul mandatului meu.Când am văzut aceste arestări filmate în timpul meu, am spus că nu e în regulă, era 2013. Că mi-am luat-o de la toți băsiștii că sunt împotriva justiției. Nu sunt, dar acest spectacol e nepermis care degradează un om înainte de a fi condamnat”, a precizat Băsescu.

Totodată, fostul președinte a fost întrebat despre punctul de vedere al Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile pe care le-a făcut la adresa Gabrielei Firea.

„Deocamdată e punctul de vedere al Inspecției Judiciare, n-am niciun dubiu că va fi validat de CSM, dar justiția să se obșinuiască că e subiect de dezbatere. A utiliza IJ ca pe o măciucă, oricine dschide gura și rostește cuvântul justiției, imediat o taxare din partea CSM, nu arată decât că oamenii din justiție se simt slabi. Am avut o calitate care nu mi-a permis să o fac, dar acum sunt un om liber, mă simt la fel de liber ca orice cetățean, jurnalist să vorbească despre justiție. Aș fi vrut să provoc o discuție profundă. Ceea ce încearcă a ni se arăta, o justiție perfectă, lipsită de orice constrângere, nu e adevărat. Justiția trebuie perfecționată. Nu cred că e în regulă”,  a mai spus Băsescu.

Pe de altă parte, fostul șef al statului a susținut că este important raportul dintre procurori și judecători, întrucât judecătorii sunt cei care arestează,  subliniind că trebuie văzut dacă Codul Penal se aplică brutal sau cu discernământ:

„Aș vrea să mai spun un lucru în care cred mult: în raport cu omul, cu individul, că e deputat, că e cetățean, fost ministru, indiferent cine e, instituțiile statului sunt extrem de puternice, omul e o gâză în fața instituțiilor statului, singura pavăză e constituția și drepturile omului.Deci, asta e singura pavăză și așa cum au trebuit 10 ani să conștietizăm cât e de important să avem o justiție independentă, cred că am ajuns la stadiul în care trebuie să îi conștientizăm pe români cât de important e să li se respecte drepturile în raport cu justiția, și cu instituțiile statului, sănătatea și așa mai departe(...)Procurorii nu arestează, ci judecătorii. Problema e care sunt raporturile între judecători și procurori. Cum aplici noul Cod Penal? Cu toată brutalitatea sau cu discernământ? Dacă a falsificat probe sau a ucis, dacă e într-o bandă de asta de crimă IT, într-o bandă de crimă organizată, sigur, trebuie să îl arestezi. Dar cu unu care e acuzat de fapte de corupție de acum ani de zile pentru ce îl mai ții arestat?”, a mai explicat acesta. 

Spre final, Traian Băsescu a lansat o afirmație foarte dură la adresa procurorilor, spunând că ”sunt unii care caută scalpuri să pună la cingătoare”:

”Aflasem și mi se pare deranjant ca niște procurori, mă iau și eu după declarații unor oameni propuși pentru arestare preventive, date în fața judecătorului, domne mi s-a spus că mă arestaează dar dacă spun ceva despre Băsescu, eu cred că la asta ar trebui imediat să se sesizeze CSM. Dacă vreun procuror vrea să știe ceva, mă duc eu și îi spune din ceea ce pot să îi spun din mandatul meu, nu să îl întrebe pe unul care e suspectat de fraude. Sunt unii care caută scalpuri să pună la cingătoare. Nu cred că pe fond acesta este sistemul. Kovesi nu face anchete, doar aprobă”, a mai spus Băsescu, potrivit b1tv.ro. Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ