Coronavirus - România: 113589 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Summitul G8 programat în Rusia a fost anulat, urmând să fie organizat la Bruxelles

Monday, 24 March 2014, 21:53 Sursă: Mediafax

Summitul G8 programat în iunie în staţiunea rusă Soci a fost anulat, reuniunea urmând să se desfăşoare la Bruxelles, au decis liderii statelor puternic industrializate, reuniţi la Haga, anunţă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

Liderii G7 au luat această decizie în cursul reuniunii de la Haga, măsura fiind o reacţie la hotărârea Rusiei de anexare a regiunii Crimeea.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că excluderea Rusiei din grupul ţărilor puternic industrializate - G8 - "nu ar fi o mare tragedie". "Dacă partenerii noştri occidentali cred că acest format este depăşit, asta este", a afirmat Lavrov într-o conferinţă de presă organizată la Haga. "Noi nu ne agăţăm de acest format şi nu ar fi o mare tragedie dacă nu ar mai exista G8", a spus Lavrov.

Ţările occidentale au avertizat Rusia cu excluderea din grupul ţărilor puternic industrializate (G7 + Rusia), din cauza anexării regiunii Crimeea.

"G8 este un club informal. Nimeni nu poate exclude pe altcineva. Dar o eventuală excludere nu ar fi o problemă. Trebuie să se recunoască faptul că regiunea Crimeea are dreptul la autodeterminare", a insistat Lavrov.

Liderii G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite), reuniţi luni seară la solicitarea preşedintelui american Barack Obama, vor analiza posibilitatea excluderii Rusiei, admisă în organizaţie în 1998.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN