Anunț istoric, cu implicații sumbre în Europa. SUA se retrag din Tratatul de dezarmare nucleară INF

Friday, 01 February 2019, 10:47 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Casa Albă a anunțat vineri retragerea din crucialul tratat semnat în timpul Războiului Rece și care avea scopul de a limita o cursă a înarmării în Europa.

Washingtonul a spus că răspunde astfel încălcării de către Rusia a acordului semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

Decizia dă startul unei retrageri din tratat, care va dura efectiv șase luni. Administrația preșdintelui Trump a precizat că SUA sunt pregătite să revină asupra deciziei, dacă Rusia va distruge toate armele care încalcă tratatul.  

Rusia, suspectată că a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre 

Washingtonul i-a anunţat în prealabil pe aliaţii săi din NATO, potrivit informaţiilor. Alianţa intenţionează să sprijine decizia printr-o declaraţie cât mai repede posibil după anunţ.

Secretarul de stat american Mike Pompeo se va exprima vineri într-o conferinţă de presă la Washington.

Anunțul survine la o zi după o încercare de salvare a tratatului eşuat. Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a declarat joi că Rusia nu mai vede ''nici un progres'' în ce priveşte menţinerea tratatului, semnat în urmă cu peste treizeci de ani. 

În mijlocul Războiului Rece. Rusia anunță posibila desfășurare de rachete Tomahawk în România 

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan.

Acordul interzicea rachetele nucleare cu o rază de 500 până la 5.500 de kilometri. 

Avertisment sumbru pentru Trump, împinge SUA într-un nou război rece

 


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA