Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rushdie denunță "orbirea stupidă" a Occidentului în fața jihadismului: "Are de-a face cu islamul"

Thursday, 08 June 2017, 15:03 Sursă: AGERPRES

'Sunt în dezacord fundamental cu oamenii de stânga care fac front comun pentru a disocia fundamentalismul de islam', a subliniat autorul 'Versetelor satanice' care trăiește sub amenințarea unei fatwa din 1988.

'De 50 de ani islamul s-a radicalizat', susține romancierul, care locuiește în prezent la New York. 'Există, desigur, tradiția unui islam luminat. Însă ea nu este la putere astăzi', a adăugat el.

'De partea șiită, a fost imamul Khomeini și revoluția sa islamică. În lumea sunnită a fost Arabia Saudită, care și-a folosit imensele sale resurse pentru a finanța răspândirea acestui fanatism care este wahhabismul. Însă această evoluție istorică a avut loc în cadrul islamului și nu în exteriorul lui', a insistat scriitorul.

'Atunci când oamenii din Daesh se aruncă în aer, ei o fac strigând 'Allahu Akbar', și atunci cum se poate spune că acest lucru nu are nimic de-a face cu islamul?', întreabă Rushdie.

Scriitorul afirmă că înțelege 'temerea' privind 'stigmatizarea islamului', însă, adaugă el, 'pentru a evita această stigmatizare este mult mai eficient să recunoști natura problemei și să o tratezi'.

Autorul romanului 'Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți' găsește astfel 'consternant' să o audă pe 'Marine Le Pen că analizează cu mai multă justețe islamismul decât o face stânga'. 'Este foarte îngrijorător să vezi că extrema dreaptă este capabilă să ia măsură amenințării mai clar decât stânga', subliniază Rushdie.

'Presupunerea constantă a stângii este că lumea occidentală este rea. Prin urmare, totul este trecut prin malaxorul acestei analize', și-a exprimat el regretul.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN