Procurorul general al Spaniei cere inculparea pentru rebeliune a liderilor separatiști catalani

Monday, 30 October 2017, 14:39, Sursă: REALITATEA.NET

Procurorul general spaniol a cerut punerea sub acuzare pentru rebeliune a liderilor catalani, după declararea independenței regiunii, notează BBC.

Adaugă părerea ta

Jose Manuel Maza, procurorul general al Spaniei, a făcut primul pas spre punerea sub acuzare a liderilor catalani care au susținut separarea regiunii. Potrivit sistemului legal spaniol, solicitarea trebuie aprobată de un judecător.

Liderii separatiști sunt acuzați printre altele de rebeliune. Liderii guvernului regional din Catalonia ''au creat o criză instituțională care a culminat cu o declarație unilaterală de independență și o nesocotire totală a Constituției noastre'', a declarat procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza. Potrivit presei spaniole, el a sugerat inclusiv arestul preventiv.

Dacă vor ajunge în fața instanței și vor fi găsiți vinovați, acești politicieni catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.

Mișcarea vine într-un moment în cvare Madridul a preluat controlul direct asupra regiunii catalane, suspendând autonomia și înlocuind oficialii catalani cu responsabili spanioli.