Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Peste 100 de polițiști afgani s-au predat talibanilor după ce le-a fost atacată baza

Monday, 27 July 2015, 10:14 Sursă: REALITATEA.NET

"Mai mult de o sută de polițiști din bază s-au luptat timp de trei zile. Ei au avut destule arme și muniții pentru a continua lupta timp de trei luni", a declarat duminică pentru AFP șeful poliției din provincia Badakhshan, generalul Baba Ian, citat de Agerpres. (sic!)

"Dar s-au predat după (ce au ajuns la) un acord cu talibanii. Toată muniția și echipamentul au fost confiscate de insurgenți", a spus el.

Predarea polițiștilor, calificată drept un act de trădare de autoritățile locale, a avut loc sâmbătă seară în districtul Warduj din provincia Badakhshan.

Adjunctul guvernatorului provinciei Gul Mohammad Bedar a declarat că predarea polițiștilor este "un act de trădare majoră" ce ar face obiectul unei anchete.

Polițiștii au fost reținuți pentru scurt timp de talibani înainte de a fi eliberați, iar unii dintre ei și-au acuzat în mod deschis comandantul că i-a "trădat" prin încheierea unui acord cu talibanii, potrivit generalului Baba Ian.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a declarat într-un comunicat că polițiștii au fost "eliberați cu condiția să nu se supună ordinelor guvernului de la Kabul".

Acest episod evidențiază problema de loialitate a unei părți a forțelor afgane, împrăștiate pe mai multe fronturi în timp ce atacurile insurgenților se amplifică, în ciuda unui proiect al procesului de pace.

Forțele NATO și-au încheiat în mod oficial în decembrie misiunea de luptă în Afganistan, unde au rămas desfășurați circa 13.000 de soldați străini pentru a instrui forțele afgane și efectua operațiuni antiteroriste, amintește France Presse.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN