Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Pentagonul va dezvolta mașinării de distrugere a armelor chimice

Thursday, 10 December 2015, 08:05 Sursă: REALITATEA.NET

Majoritatea celor 1.300 de metri cubi de arme chimice predate comunității internaționale de către regimul lui Bashar al-Assad au fost neutralizate în 2014 pe o navă a Marinei americane, apoi transformate în deșeuri tratate în diferite centre din lume.

Mașinăriile dorite de Pentagon ar trebui să permită "distrugerea la fața locului a stocurilor de arme chimice", se arată într-un comunicat al DARPA, agenția de cercetare tehnologică a Ministerului Apărării, care a acordat contractele pentru construirea de prototipuri.

Agenții chimici ar urma să fie transformați pe teren în 'produse nepericuloase', conform comunicatului DARPA.

Comparativ, metodele actuale de eliminare, "cum ar fi incinerarea sau hidroliza (...) necesită cantități semnificative de apă și creează deșeuri periculoase care au nevoie de un tratament ulterior", a indicat DARPA.

Două laboratoare diferite au fost selectate pentru construirea prototipurilor.

Laboratorul SRI International, cu sediul la Menlo Park, în California, se va baza pe o 'tehnologie de plasmă la înaltă energie pentru a arde moleculele organice'.

Laboratorul Southwest Research Institute (SwRI) din San Antonio, în Texas, va folosi o tehnologie deja 'disponibilă spre cumpărare', ce permite folosirea moleculelor organice, care sunt distruse ca un carburant pentru a produce energie.

După un atac chimic care a ucis sute de persoane în regiunea Ghouta de Est, la est de Damasc, în august 2013, Siria a acceptat să declare și să predea arsenalul său chimic în cadrul unui acord supervizat de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN