Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ONU îndeamnă la un ARMISTIŢIU IMEDIAT şi fără condiţii în Gaza

Monday, 28 July 2014, 09:35 Sursă: Mediafax

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, reuniţi la New York, îndeamnă Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas să "aplice pe deplin" acest armistiţiu pe durata sărbătorii musulmane de Aid el-Fitr, care marchează sfârşitul lunii Ramadanului, dar "şi după aceea".

De asemenea, ei îndeamnă atât la "respectarea dreptului umanitar internaţional şi mai ales a celui cu privire la protecţia civililor", cât şi la depunerea unor eforturi "de implementare a unui armistiţiu pe termen lung şi deplin respectat, bazat pe iniţiativa egipteană" de mediere.

Ei "subliniază necesitatea de a furniza imediat o asistenţă umanitară populaţiei palestiniene în Fâşia Gaza", prin creşterea contribuţiilor Biroului ONU pentru refugiaţi palestinieni UNRWA.

După trei zile de la bombardarea soldată cu morţi a unei şcoli ONU în Fâşia Gaza, Consiliul "subliniază că instalaţiile civile şi umanitare, inclusiv aparţinând ONU, este necesar să fie respectate şi protejate şi îndeamnă toate părţile să acţioneze conform acestui principiu".

Armata siraeliană a dat asigurări că nu este vinovată de omorârea persoanelor în Şcoala ONU de la Beit Hanoun (nord) joi, în care, potrivit unor salvatori palestinieni, 15 refugiaţi au foost ucişi într-un tir israelian.

De asemenea, "Declaraţia prezidenţială" a Consiliului, citită în şedinţă publică de către preşedintele organismului în luna iulie, ambasadorul rwandez Eugène-Richard Gasana, "îndeamnă părţile şi comunitatea internaţională să ajungă la o pace globală" în Orientul Mijlociu, fondată pe soluţia cu două state - Israel şi Palestina - care să coexiste în pace.

Declaraţia a fost redactată şi acceptată de cele 15 state, duminică seara. Iordania, singurul membru arab al Consiliului, a insistat, potrivit unor diplomaţi, ca declaraţia să fie adoptată în mod solemn.

Preşedintele american Barack Obama a intervenit personal, duminică, cerându-i aliatului său israelian să accepte un armistiţiu "imediat şi fără condiţii" cu Hamasul în Fâşia Gaza, unde intensitatea ostilităţilor scădea odată cu apropierea sfâşitului lunii Ramadanului.

Secretarul general al ONU Ban Ki-Moon a repetat, la rândul său, "în termenii cei mai fermi", necesitatea prelungirii armistiţiului de 12 ore de sâmbătă.

De la începutul războiului, aproximativ 1.030 de palestinieni au fost ucişi, potrivit serviciilor de salvare palestiniene. Trei morţi din patru sunt civili, potrivit ONU. Armata israeliană, care a lansat pe 17 iulie o operaţiune terestră - "Limita de protecţie" - a pierdut 43 de militari, iar trei civili au fost ucişi în urma unor tiruri de rachete şi obuze.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN