Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mişcarea stategică ce scoate România din jocul geopolitic. Vine din Bulgaria

Friday, 09 September 2016, 19:29 Sursă: REALITATEA.NET

Declarația a fost făcută la Varna, unde a avut loc  o masă rotundă cu participarea a 16 mari companii internaționale din sectorul gazelor.

În alocuțiunea sa Borisov a avertizat că Bulgaria nu va permite să fie ocolită de viitoarele gazoducte de tranzit și va folosi dreptul la veto în cadrul Uniunii Europene.

Din acest punct de vedere nu este suficient ca Uniunea Europeană să-și demonstreze optimismul în privința planurilor Sofiei ci să sprijine într-un mod concret crearea nodului de distribuire a gazelor „Balkan” prin organizarea neîntârziată a unei reuniuni trilaterale Bulgaria-Rusia-Comisia Europeană. Bulgaria nu poate conta pentru independența sa energetică numai pe legătura transfrontaliera cu Grecia, a subliat Borisov.

Primul ministru bulgar a informat reprezentanții celor 16 mari companii din sectorul gazelor despre discuțiile sale cu președintele rus Vladimir Putin. El a declarat că la porturile din Varna și Burgas sunt stocate tuburile necesare realizării nodului „Balkan”.

„Rușii așteaptă o decizie europeană. Noi vorbim despre integrare, legături transfrontaliere ale sistemelor de gazoducte, de interdependențe, dar eu pot discuta proiectul nostru cu Moscova numai dacă există o decizie pozitivă în acest sens a Comisiei Europene”, a subliniat el.

Directorul companiei „Bultransgaz”, Gheorghi Ghergov, a declarat că în Europa există 17 puncte regionale de distribuire și comerț cu gaze. În Balcani nu există un astfel de centru, dar se așteaptă o creștere a consumului cu 12% până la 70 de miliarde m.c. pe an. Bulgaria propune crearea unei societăți pe acțiuni și va oferi potențialilor investitori 50% din acțiuni. Proiectul este evaluat la 1,2-2 miliarde euro.

„Comisia europeană sprijină realizarea nodului „Balkan”, a anunțat dr. Klaus-Dieter Borhard din direcția „Energetica” a Comisiei Europene.

Viceprim-ministrul Tomislav Doncev a declarat că „Gazprom”-ul cere garanții concrete din partea instituțiilor europene înainte de a anunța poziția față de proiect.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN