Guvernul Maia Sandu, demis prin moțiunea de cenzură

Tuesday, 12 November 2019, 12:59 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Guvernul Maiei Sandu a fost demis cu 63 de voturi ale deputaţilor din fracţiunea PSRM şi PDM, la doar cinci luni de la învestirea în funcţie. 

Motivul demiterii cabinetului condus de Maia Sandu a fost proiectul legii asumat prin răspundere de către guvern, care i-ar fi permis premierului să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general. Socialiștii susțin că guvernul ar fi încercat să politizeze procuratura, în timp ce Maia Sandu l-a acuzat pe șeful statului că se teme de un procuror general independent. Moțiunea de cenzură a vost votată de 63 de parlamentari.


În timp ce în interior se dezbătea soarta executivului, afară era în plină desfășurare o manifestație de sustinere pentru Guvern. Protestatarii s-au strâns în fața Parlamentului și ascultau discursurile politicienilor la boxe, cerând o justiție liberă.


Parlamentarii nu au ținut cont nici de miting nici de cerința Maiei Sandu de a cere mai întâi expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de modificare a legii procuraturii, propunere sprijinită și de Comisia Europeană.


Socialiștii din Republica Moldova au înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, pe motiv că proiectul privind legea procuraturii propus de actualul Executiv ar fi neconstituțional și ar contraveni normelor internaționale. Premierul a cerut ca funcția de procuror să nu mai fie tranzacționată pe sub masă de către partide ci nominalizarea să fie făcută direct de către Guvern. 


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri