Guvernul Maia Sandu, demis prin moțiunea de cenzură

Tuesday, 12 November 2019, 12:59 Sursă: REALITATEA.NET

Guvernul Maiei Sandu a fost demis cu 63 de voturi ale deputaţilor din fracţiunea PSRM şi PDM, la doar cinci luni de la învestirea în funcţie. 

Adaugă părerea ta

Motivul demiterii cabinetului condus de Maia Sandu a fost proiectul legii asumat prin răspundere de către guvern, care i-ar fi permis premierului să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general. Socialiștii susțin că guvernul ar fi încercat să politizeze procuratura, în timp ce Maia Sandu l-a acuzat pe șeful statului că se teme de un procuror general independent. Moțiunea de cenzură a vost votată de 63 de parlamentari.


În timp ce în interior se dezbătea soarta executivului, afară era în plină desfășurare o manifestație de sustinere pentru Guvern. Protestatarii s-au strâns în fața Parlamentului și ascultau discursurile politicienilor la boxe, cerând o justiție liberă.


Parlamentarii nu au ținut cont nici de miting nici de cerința Maiei Sandu de a cere mai întâi expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de modificare a legii procuraturii, propunere sprijinită și de Comisia Europeană.


Socialiștii din Republica Moldova au înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, pe motiv că proiectul privind legea procuraturii propus de actualul Executiv ar fi neconstituțional și ar contraveni normelor internaționale. Premierul a cerut ca funcția de procuror să nu mai fie tranzacționată pe sub masă de către partide ci nominalizarea să fie făcută direct de către Guvern.