Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

"Fata afgană cu ochi verzi", de pe coperta National Geographic din 1985, va fi expulzată

Friday, 04 November 2016, 14:22 Sursă: REALITATEA.NET

Sharbat Gula, supranumită "Mona Lisa a războiului din Afganistan" datorită fotografiei realizate de Steve McCurry, a fost condamnată pentru deținere de documente de identitate false și va fi expulzată luni de autoritățile pakistaneze, anunţă Agepres.

Ea fusese arestată din locuința ei din orașul pakistanez Peshawar și a fost acuzată că a obținut cetățenia pakistaneză prin falsificarea unor documente, riscând până la șapte ani de închisoare.

Mamă a patru copii, analfabetă, Sharbat Gula a pledat vinovată vineri, a indicat pentru AFP avocatul său, iar tribunalul a condamnat-o la 15 zile de închisoare și o amendă de 110.000 rupii pakistaneze (950 de euro).

Un reprezentant al consulatului afgan la Peshawar a confirmat revenirea iminentă a lui Sharbat Gula în Afganistan. ''Noi am plătit deja amenda impusă doamnei Gula de tribunal și ne vom deplasa luni în Afganistan într-o manieră demnă'', a declarat Abdul Hameed Jalili, consilier pentru refugiați în cadrul consulatului afgan la Peshawar.

Steve McCurry a fotografiat-o pe Sharbat Gula în decembrie 1984, pe când fata avea 12 ani și se afla într-o tabără de refugiați la granița dintre Afganistan și Pakistan. Fotografia ei a apărut pe coperta National Geographic în luna iunie 1985 și a fost utilizată intens pentru mediatizarea situației dificile a refugiaților.

McCurry nu i-a aflat atunci numele și în ciuda călătoriilor repetate în regiune nu a reușit să o găsescă. În cele din urmă, fotograful a găsit-o 17 ani mai târziu, în anul 2002, în Peshawar.

Anul trecut, guvernul pakistanez a început o acțiune împotriva refugiaților afgani care ar fi folosit documente false pentru a obține cetățenie pakistaneză. Atunci a apărut și numele lui Sharbat Gula în anchetă.

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN