Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Șeful spionajului german, avertisment dramatic privind Rusia: Acesta e scopul real al lui Putin

Thursday, 16 November 2017, 14:11 Sursă: REALITATEA.NET

Președintele BND, Bruno Kahl, și-a exprimat cel mai ferm avertisment cu privire la ascensiunea Rusiei. Vorbind la fundația politică Hanns Seidel din München, Kahl a subliniat ambițiile în creștere ale Rusiei și s-a întrebat dacă actualele capacități de apărare ale Uniunii Europene sunt adecvate.

Kahl a afirmat că BND a observat o modernizare și desfășurare ”îngrijorătoare" a trupelor rusești în timpul recentelor manevre Zapad de-a lungul granițelor țărilor UE din zona baltică. "În întreaga regiune militară din vest, dar și în sud și nord, capacitatea forțelor armate a atins noi dimensiuni", a spus el.

Șeful BND a subliniat că scopul Kremlinului este să ocupe din nou un rol de lider pe continentul european. "O parte a acestei strategii este slăbirea UE și diminuarea influenței SUA, precum și (în special) crearea unei falii între cele două", a spus Kahl. "Trebuie spus în mod clar: în locul unui partener pentru securitatea europeană, avem în Rusia un potențial pericol. Actorul politic mondial Rusia a revenit - și va fi un vecin incomod".

Avertismente drastice

Discursul lui Kahl poate fi considerat o intervenție neobișnuită din partea unui personaj care rareori face publice analizele sale. Șeful BND a declarat că este absolut necesar ca serviciile secrete germane și europene să colaboreze îndeaproape cu omologii americani.

"Ca președinte al BND vreau să spun că această cooperare cu agențiile americane de informații constituie o parte esențială a puterii noastre", a spus Kahl, subliniind că Statele Unite sunt singura națiune cu trupe staționate în cele mai critice fronturi geopolitice din lume: Europa de Est, Golful Persic și Asia de Est. Întrebarea pe care NATO și comunitatea internațională trebuie să o pună este "dacă propriile capacități de apărare și de armament sunt suficiente", a adăugat Kahl.

Statele Unite au "10 portavioane care pot fi trimise în zonele internaționale de conflict în cel mai scurt timp". SUA au de asemenea 34.000 de soldați staționați în Germania, fapt care "arată cât de strânsă este legătura de securitate dintre Berlin și Washington", a subliniat el. "Numai împreună cu Statele Unite, Europa va reuși în următorii câțiva ani să ofere o contrapondere credibilă Rusiei pe flancul estic al Europei".

"Termeni alarmiști"

Mark Galeotti, cercetător principal și șef al Centrului pentru Securitate Europeană din cadrul Institutului de Relații Internaționale din Praga, consideră că unele dintre observațiile lui Kahl ar putea fi adevărate, dar mesajul a fost "încadrat în termeni alarmiști".

"Este adevărat că Rusia este mult mai asertivă și mai agresivă și încearcă să neutralizeze în esență Europa? Da, e corect", a spus Galeotti. "Dar trebuie să recunosc că am fost surprins de accentul pus pe dimensiunea militară și implicarea Rusiei ca o amenințare militară directă, pentru că această afirmație este inexactă".


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN