Două TRENURI s-au CIOCNIT în sudul Italiei. Bilanţ cumplit: 27 de morţi şi peste 50 de răniţi.UPDATE

Tuesday, 12 July 2016, 14:04 Sursă: REALITATEA.NET

Cel puţin 27 de persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite marţi, în sudul Italiei, în urma unei coliziuni între două trenuri, transmit BBC News şi The Associated Press.

Adaugă părerea ta

UPDATE 08:42 Bilanţul victimelor accidentului feroviar din sudul Italiei a ajuns la 27 de morţi, potrivit presei locale, relatează DPA.

UPDATE miercuri, 13 iulie: Bilanţul deceselor provocate de accidentul feroviar produs în sudul Italiei a ajuns la 25 de morţi şi peste 50 de răniţi, au anunţat autorităţile, care au precizat că procurorii însărcinaţi cu elucidarea cauzelor tragediei au ca primă ipoteză o eroare umană, relatează La Repubblica.

"Nu cunoaştem numărul pasagerilor pentru că nu este vorba de un avion, nu avem o listă. În concluzie, nu suntem siguri în legătură cu bilanţul definitiv al tragediei", a declarat procurorul însărcinat cu dosarul, Francesco Giannello.

Majoritatea victimelor se aflau în vagoanele din faţă ale celor două garnituri care s-au ciocnit frontal.

În ceea ce priveşte cauzele accidentului, magistratul a spus că ideile plar clare. "Acest lucru înseamnă că pornim de la ipoteza unei erori umane (…) sau pur şi simplu de la instrucţiunile care au fost date personalului", a explicat el.

Parchetul din Trani (sudul Italiei) a deschis o anchetă pentru ucidere multiplă din culpă în acest caz.

"Este un dezastru, ca şi cum s-ar fi prăbuşit un avion. Echipele de salvare şi Protecţia Civilă se află la faţa locului, dar, din păcate, există victime", a scrie primarul din Corato, Massimo Mazzilli, pe Facebook.

Psihologii din zonă au anunţat, prin intermediul asociaţiei lor, că sunt dispuşi să ofere consiliere atât la spitale, cât şi în zona accidentului.

UPDATE 15:50  Preşedintele regiunii Puglia din Italia, unde s-a produs accidentul feroviar, a anunţat că bilanţul a crescut la 20 de morţi.

Numărul răniţilor este de 35, potrivit oficialului, care a precizat că bilanţul tragediei ar putea creşte.

UPDATE 14:51 Majoritatea victimelor accidentului feroviar din sudul Italiei sunt studenţi şi navetişti, relatează La Repubblica, citată de News.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, un copil mic a fost scos în viaţă dintr-unul dintre vagoanele distruse şi a fost dus la spital cu elicopterul.

Circulaţia feroviară în zonă este închisă. La faţa locului a ajuns preşedintele regiunii Puglia, Michele Emiliano, însoţit de consilierul regional pentru Protecţia Civilă, Ruggiero Mennea.

Premierul italian Matteor Renzi le-a transmis condoleanţe familiilor victimelor. "Am fost şocaţi de ştirea privind accidentul feroviar dintre Andria şi Corato, pe care am văzut-o pe internet şi la televizor. Le transmitem condoleanţe familiilor. Vrem să ştim din partea celor însărcinaţi cu căile ferate şi de la ministrul de resort ce poate să fi provocat un incident atât de grav care a lovit încă o dată persoane care mergeau la muncă", a spus el.

UPDATE 14:31 Premierul italian Matteo Renzi deplânge coliziunea celor două trenuri, soldată cu cel puţin 12 morţi şi zeci de răniţi, şi anunţă o anchetă în vederea stabilirii cauzelor accidentului, relatează The Associated Press.

Renzi a făcut aceste declaraţii marţi, la Milano, după ce cele două trenuri de pasageri au intrat în coliziune frontală în regiunea Puglia (sud).

UPDATE 14:24 Autorităţile italiene au revizuit bilanţul accidentului de tren din sudul Italiei la 12 morţi şi zeci de răniţi, dar au avertizat că numărul victimelor ar putea creşte.

UPDATE 14:12 Accidentul a avut loc în jurul orei locale 11.30 (12.30 ora României), între localităţile Ruvo şi Corato, din apropiere de Bari. La faţa locului se află numeroase ambulanţe şi echipaje de pompieri. Numeroase persoane sunt prinse încă în vagoane.

"Cred că sunt mulţi morţi", a declarat comandantul Jandarmilor, Andria Riccardo Zingaro, citat de Il Messaggero.

Mai multe vagoane ale celor două garnituri au sărit de pe şine şi au fost distruse, iar bucăţi din ele au zburat pe rază de zeci de metri. Fotografiile făcute din elicopter şi date publicităţii de pompieri arată violenţa impactului.

Deocamdată nu se cunosc cauzele accidentului, dar autorităţile au lansat o anchetă. Pe linia unde a avut loc impactul circulă circa 200 de trenuri zilnic.

------------

Cele două trenuri au intrat în coliziune pe o linie între oraşele de coastă Bari şi Barletta, precizează BBC, citat de News.ro.

Echipe intervenţie încercau să scoată pasageri din vagoane avariate, în apropiere de localitatea Corato.

Autorităţile locale afirmă că se tem că numărul morţilor ar putea creşte.