Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Criză în Grecia: băncile închise până pe 6 iulie. Retragerile de bani, limitate

Monday, 29 June 2015, 09:37 Sursă: REALITATEA.NET

Intitulată 'Vacanță bancară de scurtă durată', această decizie conține măsurile valabile între 28 iunie și 6 iulie pentru instituțiile financiare și printre acestea închiderea unor bănci precum și limitarea unor retrageri de la bancomate la 60 de euro pe zi, potrivit Agerpres.

Documentul citat, semnat de președintele țării Prokopis Pavlopoulos și de premierul Alexis Tsipras, face referire la 'caracterul de extremă urgență și necesitatea neprevăzută de a proteja sistemul financiar și economia grecească din cauza lipsei de lichididăți provocată de decizia Eurogrupului din 27 iunie de a refuza prelungirea acordului de împrumut pentru Grecia'.

Restricții pentru circulația capitalului

Într-un discurs televizat adresat națiunii, oficialul a afirmat că Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și aplicarea de restricții asupra mișcărilor de capital, după ce Banca Centrala Europeană a decis, duminică, să nu majoreze finanțarea de urgență (ELA) destinată băncilor grecești.

Amenințarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populația să-și retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanțare de urgență, situat în prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari) ar putea să nu fie suficient.

Băncile care încalcă reglementările pot fi amendate cu până la 10% din valoarea oricărei tranzacții ce nu respectă restricțiile impuse mișcărilor de capital.

Tsipras nu a dat detalii cu privire la introducerea unor controale asupra capitalului, dar analiștii se așteaptă la limitarea sumelor de bani ce pot fi transferate în afara țării.

Analiștii se așteaptă ca aceste restricții să adâncească recesiunea din Grecia și să o aducă mai aproape de ieșirea din zona euro (Grexit).

Recomandarea MAE pentru români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetățenilor români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienți bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor în eventualitatea unor întreruperi ale activităților bancare în această țară, informează un comunicat de presă, remis Agerpres.

Sursa citată atenționează asupra duratelor mari de așteptare provocate de suprasolicitarea serviciilor bancare din Grecia.

"Ambasada României la Atena si Consulatul General de la Salonic împreună cu Centrala MAE monitorizează îndeaproape evoluțiile, inclusiv din perspectiva unor eventuale repercusiuni asupra serviciilor turistice în actualul context economic din Grecia", adaugă comunicatul difuzat duminică seara de MAE.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN