Comisia Europeană a adoptat noi reguli pentru sporirea transparenței activității sale

Tuesday, 25 November 2014, 19:51 Sursă: REALITATEA.NET

Comisia Europeană a adoptat, marți, la reuniunea Colegiului comisarilor, desfășurată la Strasbourg, o serie de norme aplicabile de la 1 ianuarie, pentru a respecta promisiunea de a publica mai multe informații despre întâlnirile oficiale avute de funcționarii de rang înalt ai Executivului european. Astfel, datele urmează să fie făcute publice după terminarea respectivelor întrevederi, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Adaugă părerea ta

"Deși lucrăm cât putem de bine, acest lucru nu va avea nicio valoare dacă nu câștigăm sprijinul și încrederea cetățenilor pentru care muncim", a semnalat, într-un comunicat, președintele CE, Jean-Claude Juncker.

Mai exact, noile reguli de transparență privesc toți comisarii europeni, membrii cabinetelor acestora și directorii generali din serviciile Comisiei. Concret, după cel mult două săptămâni de la o întrevedere oficială a acestora, vor fi publicate date precum locul întâlnirii, numele interlocutorilor și instituția pe care ei o reprezintă, dar și temele abordate în timpul discuției.

Șeful Comisiei Europene a menționat că susține acest efort de transparență, întrucât Comisia nu are "nimic de ascuns".

Această remarcă survine în timp ce Parlamentul European dezbate, tot la Strasbourg, moțiunea de cenzură introdusă de partidele eurosceptice, împotriva lui Juncker, pe care-l acuză că, în perioada cât a fost premier al Luxemburgului, Guvernul acestei țări a încheiat acorduri secrete cu unele companii multinaționale, ce au primit avantaje fiscale.

 

 Mai multe pe Agerpres.