Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

China critică spionajul NSA împotriva grupului Huawei

Monday, 24 March 2014, 17:41 Sursă: Mediafax

"Suntem foarte îngrijoraţi. China a transmis deja numeroase proteste în legătură cu activităţile Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională. Cerem explicaţii din partea Statelor Unite în legătură cu aceste practici", a declarat Hong Lei, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

"Dacă informaţiile prezentate sunt adevărate, condamnăm cu fermitate aceste practici", a reacţionat Roland Sladek, vicepreşedintele gigantului de telecomunicaţii Huawei.

Potrivit ziarului The New York Times, Agenţia americană pentru Securitatea Naţională a accesat reţelele grupului chinez de telecomunicaţii Huawei, în scopuri de spionaj, în contextul în care activităţile companiei erau considerate de mult timp ameninţări la adresa securităţii Statelor Unite.

Washingtonul suspectează Huawei că oferă asistenţă tehnică armatei chineze şi hackerilor recrutaţi de serviciile de informaţii de la Beijing pentru facilitarea spionajului militar şi industrial împotriva Statelor Unite.

Pentru limitarea activităţilor de spionaj, Statele Unite au impus restricţii comerciale companiei chineze de telecomunicaţii. În paralel, Agenţia americană pentru Securitatea Naţională a accesat reţelele informatice ale sediului central al Huawei, în Shenzhen, conform unor documente furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia.

Scopul operaţiunilor NSA, care aveau numele de cod "Shotgiant", a fost depistarea eventualelor legături între Huawei şi armata chineză, arată un document din anul 2010. În plus, specialiştii NSA au dezvoltat echipamente compatibile cu tehnologia fabricată de Huawei, scopul fiind spionarea clienţilor străini care ar cumpăra aparatură de telecomunicaţii chineză, inclusiv în ţări aliate ale Statelor Unite. "Multe dintre ţintele noastre comunică prin produse fabricate de Huawei. Vrem să ne asigurăm că ştim să folosim aceste produse pentru a avea acces la reţelele de interes", precizează un document secret al NSA.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN