Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Anunțul care aruncă în aer pacea în Orientul Mijlociu! Palestina anunță ruperea relațiilor cu Israelul și SUA

Saturday, 01 February 2020, 15:33 Sursă: Realitatea.NET

Anunţul se produce înaintea unei reuniuni extraordinare a Ligii Arabe pe tema planului de pace american pentru Orientul Mijlociu.

Abbas, care a anunţat că i-a transmis acest mesaj premierului israelian Benjamin Netanyahu, a cerut Israelului "să-şi asume responsabilităţile în calitate de putere de ocupaţie" în teritoriile palestiniene.

Preşedintele american Donald Trump şi-a prezentat marţi planul de pace pentru Orientul Mijlociu bazat pe o soluţie „cu două state” şi prin care face Israelului o serie de concesii care au provocat vii reacţii în tabăra palestiniană.

Ierusalimul va rămâne „capitala indivizibilă” a Israelului, a dat el asigurări, rămânând evaziv asupra mijloacelor de a împăca această promisiune cu cea de a crea o capitală a unui viitor stat palestinian în Ierusalimul de Est.

Prim-ministrul israelian a subliniat la rândul său că planul Casei Albe i-ar acorda Israelului suvernitate asupra Văii Iordaniei, vastă zonă strategică din Cisiordania ocupată, unde armata israeliană tocmai şi-a întărit prezenţa.

Exprimându-şi convingerea palestinienii merită „o viaţă mai bună”, Trump a lansat în acelaşi timp şi un avertisment. El a anunţat că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, cerându-i să profite de o „şansă istorică” şi poate „ultima” de a obţine un stat independent.

Reacția României la planul de pace pentru Orinetul Mijlociu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu,  a scris, miercuri,  pe Twitter că „România a luat notă de planul american şi îl analizează”.

,,România susţine soluţia două state pentru a asigura pacea şi securitatea durabilă, dar şi că va căuta să ia parte în la dialogul din interiorul Uniunii Europene şi să promoveze eforturile diplomatice cu toţi partenerii relevanţi”, a spus Aurescu.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN