Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

4 concluzii importante și un scenariu de coșmar după alegerile șoc din Italia

Monday, 05 March 2018, 13:05 Sursă: REALITATEA.NET

- Votul nemulțumiților. Cel mai mare partid din parlamentul italian va fi Mișcarea 5 Stele. Gruparea populistă, cu un discurs dur împotriva străinilor și cu atacuri la adresa românilor, a obținut în jur de 31% din voturi și ar putea avea în jur de 231 de mandate în Camera Deputaților, potrivit proiecțiilor.

- Extremiștii câștigă teren. Al doilea câștigător al alegerilor este Liga, gruparea extremistă, odinioară separatistă, care și-a depășit partenerul de coaliție, Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi. Liga a obținut în jur de 18% și proiecțiile arată că este al doilea partid din parlament, cu 123 de mandate în camera deputaților. Este un scor record pentru partidul susținut de elemente fasciste, care s-a remarcat la rândul său prin atacuri la adresa românilor.

- Centrul scade vizibil. Partidul Democrat, aflat la guvernare, s-a prăbușit la cel mai slab scor, în jur de 19%, și devine doar al treilea partid din parlament, cu 105 mandate, potrivit proiecțiilor. Nici Forza Italia nu se simte bine. Partidul de centru-dreapta al lui Berlusconi ar fi trebuit să fie liderul unei coaliții cu Liga și cu Frații italiei, dar se vede surclasat.

- Incertitudine. Rezultatele generează un parlament fragmentat. Nicio formațiune nu are majoritatea pentru a forma guvernul, nici măcar coaliția de dreapta, care, în principiu, are totuși prima șansă la această încercare.

- Cel mai negru scenariu. O variantă posibilă pentru formarea guvernului este cea a unei coaliții între Mișcarea 5 Stele și Liga. Dacă liderul M5S, Luigi Di Maio, este dispus să accepte colaborări, și dacă liderul Ligii, Matteo Salvini - să fie partenerul junior al acestei coaliții rămâne de văzut. Deocamdată, Salvini a exlus această posibilitate. În mod cert însă, combinația celor două partide dă fiori Europei.

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN