Zi decisivă pentru ELCEN. Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură la iarnă

Monday, 24 September 2018, 11:13 Sursă: REALITATEA.NET

Zi importantă pentru bucureșteni. Astăzi, la prânz, se decide dacă ELCEN, companie aflată în insolvență scapă de faliment, prin votul creditorilor. ANAF deţine peste 54% din totalul creanţelor asupra ELCEN şi, deci, va avea votul decisiv privind soarta companiei.

Adaugă părerea ta

În adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) de azi va fi supusă la vot aprobarea planului de reorganizare a celui mai mare producător de energie termică al Capitalei, vital pentru soarta întregului sistem de încălzire centralizată din Bucureşti.

O eventuală oprire a furnizării agentului termic pentru sistemul centralizat de încălzire, mai ales în sezonul rece, ar afecta 1,2 milioane de locuitori şi funcţionarea instituţiilor de stat, conform Bursa.ro. ANAF, principalul creditor al companiei, a cerut vineri amânarea cu o lună a şedinţei, dar solicitarea a fost respinsă prin votul împotrivă al Distrigaz Sud Reţele, Transgaz şi Alpha Bank.

Pe data de 11 septembrie Gabriela Firea a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care i-a cerut Guvernului să aprobe (prin Ministerul Finanțelor - Direcția de administrare a marilor contributori) în ședința din 24 septembrie planul de reorganizare al ELCEN.

Firea îi cerea premierului Dăncilă să se implice în salvarea ELCEN: "Primăria Municipiului București are obligația asigurării unui sistem centralizat eficient și performant de încălzire, neputând încuraja degradarea calității aerului prin aprobarea instalării unui număr de 560.000 de centrale de apartament. Mai mult, Municipiul București nu dispune de infrastructura necesară racordării unui număr atât de mare de consumatori la rețeaua de gaze și de energie electrică", i-a scris primarul general lui Dăncilă.

Ce prevede planul de reorganizare suspus azi votului: Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere şi nu prin cumpărarea titlurilor de la acţionari - Ministerul Energiei (97,5% din capital) şi Romgaz (2,5%).

Preţul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obţine din vânzarea forţată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societăţii, de 891,3 milioane lei. Alt element esențial constă în reevaluarea drastică a valorii creanţei istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică.

În luna mai 2018, Primăria Capitalei a obținut transferul RADET (Regia de Distribuție a Energiei Termice) și ELCEN (Electrocentrale București) la Compania Municipală Energetică, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în Consiliul General al Municipiului București.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, pe 23 august, alocarea sumei de 1,2 miliarde de lei pentru cumpărarea creanţelor ELCEN.

Însă, primarul general, Gabriela Firea, a acuzat miniștrii că nu au ajutat primăria Bucureștiului să realizeze fuziunea dintre ELCEN și RADET, chiar dacă cele aproape 300 de milioane de euro au fost alocate, documentele nefiind întocmite din cauza ministerelor implicate.

Sumă uriașă din banii bucureștenilor, vărsată în datoriile Elcen. Mega-planul Primăriei lui Firea