Coronavirus - România: 19669 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Zeci de pacienți fără discernământ dintr-un spital de psihiatrie, din Brașov, folosiți drept COBAI

Friday, 13 September 2019, 14:19 Sursă: REALITATEA.NET

Zeci de pacienți de la Secția exterioară a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, de la Mina 1 Mai – Vulcan ar fi fost folosiți drept cobai într-un studiu clinic de testare a unor medicamente. Acuzațiile vin de la  managerul interimar al Spitalului, dr. Nicușor Bîgiu.

După scandalul de lunile trecute, când fosta conducere a spitalui a fost acuzată că și-ar fi însușit nelegal banii bolnavil și că aceștia erau tratați într-o manieră sub demnitatea umană, noul manager a precizat, joi, că are unele informații privind un studiu clinic ce s-a făcut în urmă cu mai mulți ani în spital, scrie stiridiaspora.ro.

El spune că,  în 2005 – 2007, sub coordonarea unui medic din spital, coordonator de studii clinice, companii farmaceutice au efectuat testări de medicamente pe subiecție fără discernământ internați aici. El a atras atenția că, în cazul de față, ar fi vorba despre studii clinice făcute pe o populație vulnerabilă, în condițiile în care Comisia Europeană interzice așa ceva, de aceea a fi format o comisie de analiză care să facă unele cercetări.

„Avem informații că unele studii s-ar fi desfășurat în secția exterioară de la Vulcan, care nu se prestează la așa ceva, pentru că acolo vorbim de o populație vulnerabilă. Am încercat să aflăm dacă a existat un acord din partea pacienților, fiindcă vorbim și de unii cronici, care poate nu au discernmânt, și cum a trecut de Comisia de Etică de la Agenția Națională a Medicamentului (în subordinea căreia se afla Comisia de Etică în perioada respectivă, n . red). Nu știu cine a fost implicat, dacă au fost pacienți cu discernământ sau fără, dacă și-au dat acordul sau nu“, a declarat dr. Nicușor Bîgiu, în cadrul unei conferințe de presă.

Managerul nu a dat nume, însă a precizat că și în acest caz, la fel ca în cel care a vizat o delapidare a fondurilor pacienților de la Secția Vulcan, urmează să sesizeze DIICOT și Parchetul.

„Din păcate, verificările făcute de această comisie s-au oprit la nivelul unui medic din acest spital“, a declarat dr. Nicușor Bîgiu.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL