Coronavirus - România: 706475 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Veste proastă de la Finanțe pentru românii fără venituri

Monday, 05 October 2015, 09:35 Sursă: REALITATEA.NET

CASS este şi rămâne obligatorie, indiferent dacă există sau nu venituri, explică Finanţele, invocând legea sănătăţii şi Codul fiscal, atât în vechea, cât şi în noua formă.

"Dobândirea calității de asigurat nu este opțională și nici nu este condiționată de realizarea veniturilor", precizează Ministerul de Finanţe într-un răspuns pentru Capital. Conform sursei citate, prevederile sunt, în esenţă aceleaşi, atât în Codul fiscal în vigoare, cât şi în cel care se va aplica din 2016.

Totodată, legea sănătăţii prevede că persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate să achite CASS calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii. Aşadar, CASS se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra salariului minim brut lunar pe ţară care este, acum de 1.050 lei şi va ajunge la 1.200 lei, de la 1 ianuarie anul viitor.

Nu se pune problema plății CASS pentru românii care lucrează în străinătate și și-au mutat domiciliul oficial în alt stat (cu respectarea obligațiilor legale care atestă schimbarea domiciliului), deoarece nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate în România.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL