Verifică şi tu dacă suferi de TROMBOZĂ VENOASĂ. Completează online chestionarul

Wednesday, 11 October 2017, 13:25 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara susţine şi anul acesta campania mondială de informare şi conştientizare a impactului trombozei - World Thrombosis Day, sărbătorită anual pe 13 octombrie. De aceea, specialiştii clinicii au lansat şi un program de screening. Astfel, oricine poate afla prin completarea unui formular dacă suferă sau nu de tromboză venoasă profundă. 

Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara se alătură campaniei de informare World Thrombosis Day, lansată în urmă cu doi ani. Campania atrage atenţia asupra unei probleme de sănătate, de multe ori greşit înţeleasă sau subestimată, şi anume tromboza.

13 octombrie este ziua de naştere a reputatului medic şi patolog german, Rudolf Virchow, un pionier în fiziopatologia trombozei. Ziua Mondială a Trombozei este susţinută de 550 de organizaţii din întreaga lume, prin mii de evenimente educaţionale.

FĂ TESTUL ONLINE AICI

Ce este tromboza venoasă profundă?

Potrivit, Clinicii de Chirurgie Vasculară Timişoara arterele duc sânge bogat în oxigen de la inima către restul corpului, iar venele aduc sângele încărcat cu dioxid de carbon de la celulele corpului la inima. Avem 3 feluri de vene: venele superficiale, care sunt situate sub piele, venele profunde, care sunt situate în musculatura şi venele perforante, care conectează venele superficiale la venele profunde. Venele profunde conduc sângele direct la vena cava, care este cea mai mare venă a corpului nostru. Tromboza venoasă profundă (TVP) înseamnă producerea unui tromb (cheag de sânge) într-una dintre venele profunde. De obicei tromboză venoasă profundă se produce în venele de la gambe, coapse sau din pelvis, mai rar în alte părţi ale corpului.

TVP este o boală periculoasă, deoarece din cheagul format se pot rupe bucăţi, numite emboli, care circulă în sânge şi se opresc în plămâni. Această complicaţie se numeşte embolie pulmonară şi este o urgenţă medicală. Embolia pulmonară masivă poate fi fatală în timp foarte scurt (minute).

TVP este uneori dificil de recunoscut, dar dacă este diagnosticată poate fi tratată eficient.

Care sunt cauzele trombozei venoase profunde?
Cheagurile de sânge se pot forma în venele profunde ale corpului atunci când: este lezată suprafaţă internă a venei, că exemplu în accidente, operaţii, inflamaţii sau boli imune; sângele curge mai lent că de obicei sau stagnează în vene, mai ales în lipsa mişcării, că de exemplu după operaţie sau după fractură unui picior, când trebuie să stăm la pat sau în călătoriile lungi cu avionul sau autobuzul; sângele devine mai vâscos (mai gros) decât în mod normal, de exemplu atunci când se iau pilule contraceptive sau în deshidratare, când nu bem suficientă apă sau luăm prea multe diuretice, de asemenea în caz de cancer.

Cine are risc de a dezvolta TVP?
Au mai mare şansă de a face tromboză venoasă profundă persoanele care:
au mai avut TVP
sunt obeze
iau pilule anticoncepţionale
sunt gravide sau sunt în primele 6 săptămâni după naştere
au avut infarct, accident vascular cerebral sau insuficientă cardiacă
sunt în tratament pentru cancer
au peste 60 de ani, deşi TVP se poate produce şi la tineri

Riscul de a face TVP creşte dacă aveţi mai mult de unul dintre factorii de risc de mai sus.

Care sunt simptomele?

Semnele şi simptomele TVP sunt legate de însăşi tromboza venoasă profundă sau de embolismul pulmonar (EP). Mergeţi imediat la medic dacă aveţi unul sau altul dintre simptomele descrise mai sus, deoarece atât TVP cât şi EP pot cauza moartea.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE