Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Urdăreanu și Grindeanu: Legea PSD-UTI care modifică regulamentele europene

Thursday, 23 February 2017, 14:19 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit surselor Realitatea.net, Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, are pe masă un draft de ordin de ministru (vezi document) prin care intenționează să modifice reglementările de pe piața certificatelor electronice. Dincolo de modificările propuse, abuzul este evident. Nici un regulament european nu poate fi modificat de un stat membru prin nici un fel de alt document emis de instituțiile statului respectiv – fie că vorbim de o lege dată prin Parlament, OUG, HG sau Ordin de Ministru, etc. Așadar, dacă va fi emis, noul ordin ar modifica regulamentul european nr. 910/2014, încălcând astfel legislația europeană.

În al doilea rând, schimbările pe care Ordinul le-ar aduce legislației în vigoare care reglementează piața certificatelor electronice ar limita accesul firmelor străine pe o piață dominată în prezent de trei firme locale –  certSign, DigiSign și TranSped, cu legături la vârful de putere, potrivit unor informații care au apărut în presă de-a lungul timpului.

Dintre cele trei însă, certSign, parte a grupului UTI, controlat de controversatul om de afaceri, Tiberiu Urdăreanu, este cel care deține monopulul, cu peste 70% dintr-o piață evaluată la peste 10 milioane de euro (la o valoare medie a unui certificat de 35 de euro și luând în considerare un bazin de 300.000 de utilizatori).

Cea mai nouă măsură controversată a Guvernului a fost dezvăluită și de jurnalistul Stelian Negrea pe pagina sa personală de Facebook. Ministrul de resort, Augsutin Jianu, a răspuns la postarea jurnalistului, negând acuzațiile și caracterizând acest nou ordin drept un "drob de sare".

Despre Ministrul actual al Comunicațiilor, Augustin Jianu (30 de ani), se știe că a fost consilierul fostului ministru al Comunicațiilor, Dan Nica, un apropiat al lui Tiberiu Urdăreanu și suspect de favorizarea firmei Fujitsu Siemens în dosarul Microsoft și implicat în dosarul "Ericsson" de la care ar fi luat bani pentru a le apăra interesele în România. În 2017, Augustin Jianu, pupilul lui Dan Nica, pregătește în culise un nou act de favorizare a unor companii, de data aceasta românești cu încălcarea legislației UE.

Pe scurt, certificatele electronice sunt "cărţi de identitate" virtuale, care permit autentificarea documentelor electronice. De asemenea, soluţiile de semnătură electronică reușesc să simplifice fluxul de documente. Preţul unui certificat include şi dispozitivul securizat pe care acesta este stocat (smart card sau stick USB securizat), precum şi driverele de instalare.

 

 

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL