Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

UPDATE Un marinar român a fost răpit de pirați, în Togo. MAE a activat celula de criză

Monday, 30 November 2020, 18:40 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Incidentul a avut loc duminică, în zona portului Lome, din Republica Togo. Pirații au atacat ambarcaţiunea, au urcat la bordul vaporului şi au luat ostatici mai mulţi marinari. Membrii echipajului aflați la bord nu au fost răniți, potrivit SLN

”Cu privire la informațiile de astăzi din mass media internaționale privind un incident produs la data de 29 noiembrie a.c. în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos și care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care și un cetățean român, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Din dispoziția ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a fost deja convocată, în regim de urgență, Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri.
De asemenea, MAE menține legătura atât cu armatorul/angajatorul cetățeanului român în cauză, cât și cu Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru alte informații relevante în acest context.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia”, a transmis MAE, într-un comunicat. 

Sindicatul atrage atenția asupra creșterii alarmante a riscurilor din zona Golfului Guineei, lucru care afectează navigatorii şi transportul maritim global.
”În zonele cu risc ridicat trebuie sporită veghea pe comanda de navigaţie, radarul să fie folosit şi pentru distanţe mici pentru a putea preîntâmpina orice tentativă de reuşită a unor atacuri de acest fel. De asemenea, procedurile trebuiesc însuşite foarte bine de fiecare navigator şi urmate întocmai în cazul unor incidente de piraterie”, precizează sursa citată. 

Luni, reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu, a informat că în urma atacului asupra tancului petrolier Agisilaos, deţinut de compania grecească Polar Wind Maritime, au fost răpiţi de la bordul navei patru membri ai echipajului, între care se află şi un român.
”Atacul tancului Agisilaos a fost raportat pe 29 noiembrie 2020, în timp ce se afla la cinci mile marine de la limita vestică a Golfului Guineei şi la 22 de mile marine vest de Togo. Echipajul, alcătuit din 23 de marinari de diferite naţionalităţi (ruşi, români şi filipinezi) prin manevre evazive a încercat să evite abordajul, dar fără succes”, a precizat Mihălcioiu, citat de Agerpres.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL